9. des
BLIR MED: Hele Neiden blir med i grenesboersonen.
 
EU-kommisjonen har ingen innvendinger
Justisdepartementet håper på å få justert grenseboeravtalen før nyttår.

Publisert: 05.okt.2015 19:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Statssekretær Tore Hattrem i Justis- og beredskapsdepartementet opplyser via sin kommunikasjonsavdeling at EU-kommisjonen har
informert om at den ikke har innvendinger mot den planlagte utvidelsen av grenseboersonen til å omfatte hele Neiden.

- Utvidelsen krever at Norge og Russland undertegner en endringsprotokoll til vedlegget til grenseboeravtalen av 2010. Teksten er ferdig forhandlet, og bare formaliteter gjenstår før endringsprotokollen kan undertegnes. Jeg håper at undertegning vil kunne finne sted innen utgangen av året, opplyser statssekretær Tore Hattrem.

Sa ja 

Sør-Varanger kommune ble i fjor varslet om at russerne hadde sagt ja til å justere grenseboeravtalen. Da avtalen kom på plass ble Neiden splittet og rundt 50 personer ble utelatt fra den visumfrie reiseordningen.

Dette ble forklart med at EU setter krav om at for at område mer enn 30 kilometer fra grensen skal kunne inkluderes i en visumfri sone, så må dette være en administrativ krets og kretsen
må i sin helhet ligge innenfor 50 kilometer fra riksgrensen.

Flere med

Det var daværende statsminister Jens Stoltenberg som tok opp saken med Russlands statsminister Dmitrij Medvedev under toppmøtet i 2012, da den nye Kirkeneserklæringen ble undertegnet.

Selv om avtalen nå ser ut til å bli justert, så er fremdeles ikke kommunens ønske om å ha hele Sør-Varanger med i grenseboersonen oppfylt. For fremdeles er både Bugøyfjord og Bugøynes utelatt.

Fra norsk side ble det, før forholdet mellom landene kjølnet, diskutert på regionalt hold om det kan være mulig å få et større antall nordmenn med i søkergrunnlaget til å få grenseboerbevis. For eksempel ved at hele Øst-Finnmark eller Finnmark inkluderes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no