16. okt
SPADETAK: Første spadetak på den nye sykehustomta ble tatt 5. mai, sammen med både sykehusrepresentanter og regjeringsrepresentanter, og barn fra Skytterhusfjellet barnehage. Øyvind Grongstad til høyre. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Euroen bestemmer prisen
Blir valutakursen på euroen høyere enn i dag, blir det nye sykehuset dyrere. Så langt holder sykehuset seg innenfor budsjettet.

Publisert: 21.feb.2015 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Hittil ser det ut som at sykehusbyggingen på Skytterhusfjellet holder seg innenfor kostnadsrammene. Likevel er det en mulig utfordring for sykehusbudsjettet: Valutakursen.

Den siste delen av sykehusbyggingen er det nemlig tyske Cadolto Fertiggebäude GmbH som skal stå for. Selskapet blir betalt i kroner. Kontrakten som Finnmarkssykehuset skal sette opp med selskapet skal sørge for at selskapet ikke blir underbetalt eller overbetalt for arbeidet når de konverterer kronebetalingen til euro.

Fort millioner

- Dersom valutaen på euro havner på under 8 kroner og 10 øre, krediterer selskapet det mellomliggende. Dersom euroen koster mer enn 8 kroner og 40 øre, betaler vi det overskytende, forteller Gunnar Stumo, prosjektleder for sykehusbyggingen i selskapet Hospitalitet.

- Akkurat nå koster euroen 8 kroner og 57 øre. Det er ikke veldig stor forskjell, men prisen på byggingen er en stor nok sum til at det utgjør noen millioner, sier Øyvind Grongstad. Han er drifts- og eiendomssjef i Finnmarkssykehuset.

Slingringsmonn

Det er lagt inn litt slingringsmonn i budsjettet.

- Styringsmålet for hele sykehusbyggingen ligger på 1,37 milliarder kroner, men vi har en ramme på 1,41 milliarder. Vi kommer innenfor det med dagens valutakurs, sier Grongstad.

Det er fremdeles litt bekymringer rundt hvordan valutaen kan utvikle seg fram mot utbetalingen. Men Grongstad mener den ser ut til å stabilisere seg. Også Stumo regner med at de holder seg innenfor kostnadsrammen.

- Det var mye verre før jul, da euroen nærmet seg ti kroner, påpeker Grongstad.

Tar beslutningen

Styret har innstilt på å gi byggekontrakten på sykehuset til to firma: Kirkenes Byggservice AS og ovennevnte Cadolto. Kirkenes Byggservice vil stå for det andre byggetrinnet, altså sykehusets første etasje. Så kommer tyske Cadolto med ferdigbygde moduler, produsert i Tyskland, som de så setter på plass for å bygge andre og tredje etasje.

- For tiden arbeider styret med å sy sammen en kontrakt som sørger for at de to firmaene produserer ett bygg, og ikke to forskjellige, forteller Øyvind Grongstad.

Torsdag neste uke setter styret i Finnmarkssykehuset seg ned for å godkjenne siste fase av byggingen. Så er det meningen at kontraktene skal være underskrevet i midten av mars, slik at byggingen på sykehustomta kan settes i gang omtrent 1. mai.

Ingenting tyder på at noe skal komme i veien for godkjenningen eller kontraktsunderskrivingen, ifølge Grongstad.

- Dette ser ut som en formalitet, sier han.

Forsinket graving

Planen er at sykehuset skal stå ferdig på senhøsten 2016. Det har blitt noen forsinkelser på utgravingen av sykehustomta, men disse skal ikke komme i veien for byggingen. Grongstad forsikrer at tomta står klar når entreprenørene skal sette i gang i mai.

- Nå glir det veldig fint. Alt på tomta blir ferdig før påske, sier han.

Egentlig skulle den aller første delen av sykehusbyggingen, gravingen og tilretteleggelsen på sykehustomta, vært ferdig i disse dager. I stedet blir det arbeid der i omtrent en måned til. Grongstad viser blant annet til problemene med hovedvannledningen til Kirkenes i november. Vannledningen gikk igjennom området, og måtte legges om under gravingen. Da ble det store lekkasjer.

Grongstad forteller også at det gjøres ekstra arbeid på området.

- Det er forberedende arbeid som opprinnelig skulle gjøres som en del av andre byggetrinn, men som gjøres nå i stedet.

- Spennende bygg

Grongstad synes det er veldig spennende at tyske Cadolto har fått den andre delen av byggeoppdraget, mens lokalentreprenøren Kirkenes Byggservice får et kjempeoppdrag med den første delen.

- Per dags dato tror jeg vi får det eneste sykehuset i Norge som er bygd på den måten, sier han.

Cadolto har derimot massevis med erfaring i feltet. De bygger bare sykehus, og det etter samme modell.

- Det er svært vanlig med prefabrikerte bygg. For eksempel settes det nye kjøpesenteret i Kirkenes i praksis sammen av byggelementer. Men Cadolto gjør mye mer før elementene kommer nordover. De produserer delene av sykehuset på stedet i Nürnberg i Tyskland, inkludert ledninger og lysarmaturer. Så sendes de med skip opp fra Tyskland til Kirkenes, der de settes på bygget, sier Grongstad.

- Cadolto bygger bare sykehus, og de er veldig bra. Jeg var i Tyskland forrige uke og så på det, legger han til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no