22. okt
 
Brannmannskapet ferdig med "Nerey" etter timesvis med arbeid
Måtte forsere en indre båtlabyrint i giftig røyk for å finne brannstedet.

Publisert: 12.jan.2018 09:06
Oppdatert: 12.jan.2018 15:24

OPPDATERT KLOKKEN 15 FREDAG: Innsatsleder Oddleif Wara i brannvesenet forteller at de siste brannfolka dro fra stedet rundt klokken 13:30. Da var de fornøyde med at alt var slukket.

- Brannen var i det området som vi først konstaterte, forteller han.

På det tidspunktet hadde imidlertid brannvesenet vært i gang siden tidlig på morgenen. Brannen ble først varslet i halv fem-tiden på morgenen, så det ble en lang arbeidsdag for brannfolkene.

Wara forteller at tidsbruken kom av både vanlige etterslukningsrutiner, og at båten var vanskelig å finne frem i, med sikthemmende røyk og i fullt røykdykkerutstyr.

- Det er en del etterslukning, og vegger må rives for å være sikker på at brannen er helt slukket. Innvendig var det også komplekse og trange korridorer, med trapper og stiger som man må ta seg opp og ned. Vi kan ikke slukke en slik båtbrann utenfra, sier innsatslederen.

- Men når vi først har tatt oss inn, går det greit. Gutta gjorde også en kjempejobb, legger han til.

Tidlig melding

Finnmark politidistrikt meldte på Twitter tidlig fredag morgen at det var røykutvikling fra fryserommet i det 52 meter lange russiske fartøyet ved Kimek-kaia. Mannskapet på 15 ble evakuert, og brannvesenet hadde opprinnelig fått kontroll på brannen i båten "Nerey".

Tor Erlend Andersen, politiets innsatsleder på stedet, forteller imidlertid at brannen hadde blusset opp igjen i sju-halv åtte-tida. Per klokken halv ti var det fremdeles fullt av brannmannskap på båten.

Røykdykking

Giftig røyk gjorde opprinnelig at videre undersøkelser av båten skulle avventes til den har blitt luftet ut. Da røyken tiltok, ble det imidlertid nødvendig å dykke ned i båten for å lete.

- Vi har slukket de synlige flammene, men nå leter vi etter kilden. Det er litt problemer å få lokalisert hvor den er. I et slikt skip er det tre dekk nedover, og masse korridorer, sa brannvesenets operasjonsleder Oddleif Wara på stedet litt over klokken ni på morgenen.

- Hadde dette vært et hus, hadde vi kalt det etterslukning. Men det er mer komplisert med en båt, der vi må inn i fartøyet for å gjøre noe, fortalte han.

Brannvesenet jobbet da med å pumpe røyk ut av fartøyet, men det skulle være lite sikt.

Wara kan ikke gi så mye flere detaljer, men føler ikke at båten er i fare på dette tidspunktet.

Delvis evakuert

Operasjonsleder Svein Erik Jacobsen ved Finnmark politidistrikt opplyser til iFinnmark at ifølge kapteinen i båten skal ingen være skadet.

Andersen i politiet sa på stedet rett etter klokken ni at en del av mannskapet er om bord på brua, mens resten er på en nærliggende båt. Nødetatene holder kontakt med det utenlandske mannskapet ved hjelp av tolk.

Politiet anbefalte da ikke folk å oppholde seg ved båten, da røyken som kom ut av båten var giftig.

Det var da uansett fralandsvind. Folk som selv sto i nærheten av båten klarte seg uten masker.

Brannen ble varslet i 4.30-tiden fredag morgen.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
INNSATSLEDER: Oddleif Wara.
Foto: Håvard S. Mækelæ

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no