22. okt
SLÅR SEG NED: Evelin Pill er veldig godt fornøyd med jobben som servitør på Surf & Turf, og har besluttet seg for å slå seg ned i Kirkenes med familien sin. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Evelin stortrives med å sørge for mat på bordene
Kirkenes er helt avhengig av å få arbeidskraft fra utsiden. En av dem er estiske Evelin Pill.

Publisert: 04.jun.2015 22:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

- Å bestemme seg for å bli her, og ta datteren min hit, var en stor avgjørelse, smiler Evelin Pill. Hun passer på at lunsjgjestene på Surf & Turf får maten sin, og forteller samtidig at hun testet Kirkenes en god stund før hun bestemte seg for å bli.

Det hele begynte med at kjæresten, via venner, fikk seg jobb i Kirkenes - også han på Surf & Turf.

- Jeg har vært her flere ganger og jobbet noen uker om sommeren og i jula før jeg i fjor bestemte meg for å bo og jobbe her. Jeg er kjempeglad i jobben min og trives veldig godt her. Jeg har en datter også, og til høsten kommer hun hit. Hun skal gå på norsk skole, men det går nok veldig fint. Hun er god til å kommunisere og er veldig sosial, forteller den blide servitøren.

Lærer norsk

Evelin kan snakke morsmålet sitt med flere av de ansatte på restauranten, og har også har begynt å lære seg norsk, via det kommunale tilbudet og ved hjelp av en estisk venninne som allerede snakker norsk.

- Hva er fordelene med å jobbe i Norge?

- Det er ikke så stor forskjell fra Estland egentlig. En tjener selvsagt bedre her, men samtidig så er jo alt dyrere her, så en bruker mer penger. Med en god jobb i Estland tjener en også helt greit, men en kommer litt bedre ut her - og det er jo fint dersom en for eksempel har lyst til å reise.

- Og ulempene? Langt hjemmefra?

- Ja, moren min ville helst at jeg skulle bli hjemme, ler hun.

Evelin kommer fra ferieparadiset Pärnu.

- Jeg har også to brødre og en søster. Men de kan jo komme på besøk hit! Egentlig er ikke forskjellene så veldig store på Norge og Estland, selv om kulturen er litt forskjellig - og maten da selvsagt. Det jeg savner mest er bedre kulturtilbud. Jeg liker for eksempel klassisk teater, og å se film, og da er selvfølgelig ikke tilbudet godt her. Naturlig nok, siden det er en liten by.

Spesiell kommune

Utpendlingen til Sør-Varanger er omtrent like stor som

innpendlingen. Dette kom fram i en rapport forskningsinstitusjonen Norut i Alta laget på oppdrag for Nærings- og Handelsdepartementet for to år siden.

Rapporten viste at sysselsettingen i Sør-Varanger er avhengig

av å hente arbeidskraft utenfra. Bosatte innvandrere står

for tolv prosent av sysselsettingen. Innpendlere står for ti prosent, og sysselsatte på korttidsopphold for syv prosent.

- Bare 71 prosent av sysselsettingen må kunne sies å ha en lokal

forankring i kommunen, konstaterte Norut og pekte på at det høye antallet sysselsatte innvandrere og sysselsatte på korttidsopphold gjør Sør-Varanger spesiell sammenlignet med resten av landsdelen.

Boliger

I gruppen korttidsopphold dominer øst-europeere og folk fra

andre nordiske land, og de jobber først og fremst innenfor bygg- og anlegg, gruvevirksomhet og helsesektoren.

Utfordringene som nevnes er mangel på arbeidskraft og

mangel på utleieboliger. Norut pekte på at det trengs konkrete tiltak som informasjonstiltak vor potensielle tilflyttere og

nytilflyttere, og å finne løsninger for offentlig-privat samarbeid

om boligutvikling.

- Regionalt er det en utfordring i å utdanne til den fagkompetanse næringslivet og det offentlige

trenger. Av statlige grep er det særlig utbygging av infrastruktur som blir viktig for å møte de fremtidige utfordringene. Dette dreier seg om utbygging og utskiping fra havna, flyt av varer og personer over grensen mot Russland og Finland, utbygging av flyplassen og et godt flytilbud innad i fylket og utover.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no