23. okt
GODT SPREDT: Ved hjelp av DNA-prøvene ble det påvist bjørn i store deler av Sør-Varanger.
 
«F145» har lagt igjen spor siden 2005
DNA-prøver tatt i fjor viser at Sør-Varanger har 37 brunbjørn totalt. Blant dem er gamle kjenninger av Bioforsk Svanhovd.

Publisert: 12.apr.2014 15:14
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

- Sør-Varanger er det stedet i Norge som har størst harmoni mellom hann- og hunnbjørner i hele undersøkelsen, sier Siv Grete Aarnes, laboratorieleder hos Bioforsk Svanhovd, i en pressemelding.

Hun viser til at DNA-undersøkelser av sporprøver fra 2013 viser at det er 37 brunbjørn i Sør-Varanger, 18 binner og 19 hannbjørner.

Det er påvist bjørneregistreringer i flere deler Sør-Varanger kommune.

- I årets undersøkelse er det registrert bjørn i Gallok-området, Grense Jakobselv, Jarfjordfjellet og oppover i Pasvikdalen. Blant registreringene er det både nye bjørner, og bjørner som er kjent fra tidligere år, forklarer laboratorielederen.

En skutt

En gammel kjenning er hannbjørnen «F145».

- Denne hannbjørnen ble første gang DNA-registrert på Jarfjordfjellet i 2005 og påvist jevnlig frem til 2013. I dette området er også fire andre hannbjørner registrert i 2013. En av disse bjørnene ble skutt på våren, og er den eneste bjørnen som ble skutt i Finnmark i 2013.

Det ble også påvist en hannbjørn i Sandnesdalen, denne ble også registrert i samme område året før.

- I Gallok-området ble det registrert to nye individer, to hunnbjørner og en hannbjørn. Verd å merke er at dette er et område hvor det ikke samles inn så mange prøver, og tre nye individer er spennende resultater, sier Aarnes.

Flesteparten av bjørnene ble registrert i Pasvikdalen.

- Her er elleve av bjørnene i årets undersøkelse blitt registrert jevnlig de siste fem årene. I tillegg ble det registrert åtte nye bjørner i Pasvikdalen, og blant disse er det to binner. De individene som ikke er kjent fra før er enten ikke fanget opp av tidligere innsamlinger, er unger som er født inn i bestanden eller er individer som har vandret inn over grensen etter innsamlingene året før.

Minimumsnivå

Blant de 18 hunnbjørnene som ble registrert i Sør-Varanger var fire gamle kjenninger fra tidligere undersøkelser, disse ble DNA-registrert første gang i 2005.

En av dem er flere ganger registret på Langvasseid og de tre andre i Øvre Pasvik.

- To av disse binnene er også DNA-registrert via prøver på russisk side av Pasvikelva, i Murmansk Oblast.

Det er femte året på rad det er utført en landsdekkende innsamling av ekskrementer og hår med antatt opphav fra brunbjørn. DNA-analysen påviste 147 ulike bjørner i Norge, 55 hunnbjørner og 92 hannbjørner.

Overvåkning av brunbjørn i Norge blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt på oppdrag av Miljødirektoratet.

- Ved å benytte DNA-analyser i overvåkingen av brunbjørn er det mulig å identifisere og kjønnsbestemme individene, og dermed kunne anslå minimumsnivå av bestanden med minimal forstyrrelse av bjørnen og dens adferd. DNA-analyse utføres på innsamlet bjørneekskrementer og bjørnehår. Sporprøvene blir samlet inn av Statens Naturoppsyn (SNO), turgåere og jegere, og denne innsatsen er svært viktig i bestandsregistreringen, påpeker Siv Grete Aarnes hos Bioforsk Svanhovd.

Det ble samlet inn 282 sporprøver fra Sør-Varanger. På landsbasis ble det samlet inn 1222 prøver, 66 prosent av dem viste seg å være fra bjørn.

I Finnmark er andelen positive prøver 54 prosent.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no