7. des
DYRERE: Bygget der Frank Fiskebeck og Fiskebeck Holding har kontor var vurdert til å være verdt 1,7 millioner kroner ved forrige eiendomsskattevurdering. I dag er det vurdert til 8,3 millioner av kommunen.
 
Får 295 000 kroner mer i eiendomsskatt enn i fjor
Det vil komme mange eiendomsskatteklager fra næringslivet utover våren. Frank Fiskebeck kommer til å sende en av dem. Torsdag møtte 25 næringsbyggeiere eiendomsskattenemnda for avklaringer og diskusjon.

Publisert: 20.mar.2015 18:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

– Saken har opprørt mange. Alle er enige om at takseringen ser høy ut, sier Arve Tannvik, konstituert leder av Kirkenes Næringshage. Torsdag møtte 25 medlemmer av næringshagen eiendomsskattenemnda. Alle eier næringsbygg i sentrum, og stilte opp for å få informasjon om hvordan eiendomsskatten egentlig fungerer - og for å lufte sine frustrasjoner.

– Vi var enige om at det her ikke skulle diskuteres enkeltsaker. Men på generelt grunnlag fikk jeg inntrykk av at mange vil benytte klageadgangen, sier Tannvik.

Det er snakk om at taksørene har beregnet feil kvadratmeter på en hel del bygninger - men at også selve prisberegningen er feil.

– Mange har opplevd at skattevurderingene som er gjort ikke stemmer med det virkelige livet. Det var enklere å avhende eiendommer i Kirkenes for fem år siden enn i dag. Det er noen mørke skyer over Kirkenes, med Sydvaranger og færre russere som handler, forklarer han.

295 000 dyrere

Private huseiere slipper litt lettere unna den nye eiendomsskatten enn næringsbygg gjør. Mens folk flest bare må betale tre promille i eiendomsskatt, må eiere av næringsbygg ut med seks promille. Det er en mindre andel enn den forrige eiendomsskatten på sju promille, men den var basert på gamle, langt lavere verdier. Nå er byggene taksert på nytt, og bygningsverdiene er satt mye høyere.
Det merker blant annet Frank Fiskebeck i Fiskebeck Holding. De må betale 295 000 kroner mer enn i fjor i skatt, og kommer til å sende inn klage på det.

– Våre bygninger ble vurdert til å være verdt 35 millioner kroner i den forrige eiendomsskatteberegningen for ti år siden. I den nye er de samme bygningene vurdert til å være verdt 98 millioner kroner, forteller Fiskebeck.

Til sammenligning har Fiskebeck selv beregnet at hele bygningsmassen deres er verdt 62 millioner kroner i regnskapsverdi.

– Det gamle verdigrunnlaget var for lavt, men det er merkelig at det skal ha økt så mye, mener han.

– Feil grunnlag

Fiskebeck vil ikke gå til angrep på eiendomsskattenemnda for at de har gjort jobben sin. Men han mener næringsbyggene er vurdert på feil grunnlag.

– Når vi beregner næringsverdien på bygg som omsettes, setter vi salgsprisen fra leieinntektene vi kan få fra bygget. Man kan for eksempel sette prisen til åtte ganger den totale leieinntekten for et år. Da betaler leieinntekten for renta på lånet vi tar opp for å kjøpe bygget, sier han. Fiskebeck ser ikke at den beregningsmåten er brukt i dette tilfellet, og da har det blitt mye dyrere.
Fiskebeck mener man også bør vurdere hva bygget er brukt til, og tilstanden på bygget. For eksempel er firmaet beskattet for et parkeringstak på Dr. Wesselsgate 3.

– Der er det offentlig parkering som vi ikke har tatt betalt for. Om vi må betale for det, blir det nok slutt på det, mener han.
Om Fiskebeck Holding blir nødt til å betale hele summen slik den er nå, vil de gjøre det. Men det gjør det i så fall vanskeligere å være et eiendomsselskap.

– Vi har noen bygg med minusresultat akkurat nå. Vi vil gå enda mer i minus hvis dette opprettholdes, sier Fred Fiskebeck.
Han har tro på at han når frem med klagene.

– Det jeg er mest redd for er at det kan ta lang tid å få avklaring på klagene, om det er mange som klager.

Komité

Møtet med eiendomsskattenemnda beskrives som bra fra alle parter. Tannvik tror på at eiendomsskattenemnda er ute etter rettferdig behandling av alle. Han er glad for at nemnda stilte opp, og mener de redegjorde godt for eiendomsskattesaken.
Nå tar Næringshagen saken videre internt. En komité på fire representanter setter seg ned på mandag, for å vurdere om næringshagen skal gi en samlet kommentar til arbeidet som er gitt og takseringskostnadene som er satt på byggene.

Klager kan forandre prisene

Leder av eiendomsskattenemnda i kommunen, Erik Henneli, forteller at klager kan føre frem - spesielt fra næringslivet.
Eiendomsskatten på næringsbygg beregnes, som ellers, ut fra en grunnpris på forskjellige typer bygg. For eksempel er kontorbygg beregnet til å være verdt 10 500 kroner per kvadratmeter, og uisolerte lagerbygg er verdt 3000 per kvadratmeter.

– Forskriftene sier at prisene kan forandres etter klagebehandling, dersom det viser seg at de er feil, forsikrer han.
Næringsbygg er vanskelig å taksere, ifølge Henneli. De har sett på markedsprisene så mye som de kan.

– Men det er vanskelig å lage statistikk, for det er for få salg innenfor næringslivet. Der selges også bygg som en del av aksjeselskap, sier han. Når det gjøres forandringer i bygg, er det heller ikke bestandig dette registreres i kommunen.

– Det er i alles interesse å få frem riktige takster. Vi har forsøkt å sette dem så riktig som mulig i forhold til opplysningene vi har, men vi sitter ikke alltid med alle opplysningene, sier Henneli.

Han påpeker at de er mye mer sikre på prisene på privateiendommer, da de har langt flere eiendomssalg å basere verdiene på.
Det er vanskeligere å slippe unna eiendomsskatt i det hele tatt. Kommunestyret har som tidligere nevnt vedtatt en liste over frivillige foreninger, lag og andre som slipper å betale, og Henneli tror flere vil søke om å bli med på den lista. Men ellers må et bygg være helt forfallent for at man skal slippe unna skatt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no