15. okt
HISTORISK: Nicole Merten og Hans Hatle har fått til et historisk maritimt besøk i Kirkenes havn 1. mai når verdens største seilskip, "Sedov", kommer til Kirkenes.
 
Får besøk av verdens største seilskip
1. mai neste år kommer verdens største seilskip, russiske «Sedov», til Kirkenes. – Dette blir en stor begivenhet, sier Nicole Merten i Tall-Ship Norge, som har fått båten til Sør-Varanger.

Publisert: 14.okt.2014 11:55
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Seilskipet er på størrelse med vår egen Christian Radic, er 117,5 meter lang, 7320 tonn, har 36 seil og har et mannskap på 230. Den høyeste masta på seilgiganten er svimlende 58 meter. Skipet vil ligge ved kai i to hele dager, før det forlater Kirkenes den 4. mai neste år.

– Alle som ønsker å besøke skipet skal få mulighet til dette mens skipet ligger her, sier Hans Hatle i Barents Safari.

Begivenhet

Ifølge Hatle og Merten vil seilskipets besøk ved Kirkenes havn være en stor begivenhet.

– Jeg informerte Kirkenes havnestyre om dette forleden og det ble tatt godt i mot der. Jeg regner med at besøket vil vekke stor interesse, ikke bare her, men også i Vadsø og Vardø, sier Hatle. Det var for et par år siden at ideen kom opp.

– Hvis du ser anløpshavnene til de største seilskipene i verden, så er det mange steder som anløpes. Da begynte jeg å tenke på hvorfor Kirkenes ikke står på denne listen, sier Merten.

– Og siden «Sedov» uansett skulle til Murmansk, så tenkte vi at vi skulle prøve å få skipet hit. Og det lyktes vi med. Nå skal vi snekre program for de som ønsker å besøke seilskipet og være med på en liten seiltur i fjorden. Det blir en intensiv dag og vi er åpne for innspill. Dette blir et viktig besøk. Seilermiljøet er ikke så stort. De som jobber med dette møtes og utveksler gode historier og erfaringer fra de stedene de har vært. Her gjelder det å gjøre en god jobb, slik at dette blir god reklame for Sør-Varanger. Dette tror jeg er bare begynnelsen på en lang rekke med storfine maritime besøk, sier Hatle.
Han sier at det er naturlig å invitere ordfører og en offentlig delegasjon ombord i skipet mens det ligger til kai.

– Og så er det jo litt spesielt at skipet kommer på 1. mai. Kanskje får vi til å gjøre noe ut av det poenget også, sier Hatle.

93 år gammel

Det russiske seilskipet er 93 år gammel. Den ble bygget i Kiel i 1921 og het tidligere «Magdalene Vinnen». I de første årene brakte det all mulig last i havner i Europa, Sør-Amerika, Australia, Sørøst-Asia og Oceania. I 1936 byttet båten eier og også navn til «Kommodore Johnson». Under andre verdenskrig seilte skipet i Baltikum under tysk flagg. Etter krigen ble det gitt til Sovjetunionen som oppreisning, kom i bruk som treningsskip for den sovjetiske marinen og fikk navn etter Georgy Sedov, en russisk arktisk oppdagelsesreisende. Seilskipet eies av Det teknologiske universitetet i Murmansk. I fjor var skipet på jordomseiling. I løpet av fjorten måneder på sjøen seilte skipet 47 125 nautiske mil og krysset Ekvator fire ganger og besøkte 30 havner i Europa, Asia, Afrika og Amerika. Seilskipet har en stor restaurant, svømmebasseng, museum, gymsal og kino med plass til 220 mennesker ombord.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no