7. des
DAGEN ETTER: Eirik Nilsen poserer for bilde foran Vestleiren dagen etter oppstyret i januar. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Får gratis advokat etter asylflukt
Eirik Nilsen hjelpes for å kvitte seg med en 5000 kroners bot, etter asylkaoset på Vestleiren i januar.

Publisert: 15.aug.2016 06:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Eirik Nilsen får nå gratis hjelp av advokat Brynjulf Risnes, for å kjempe mot en bot på 5000 kroner. Nilsen fikk boten etter å ha fraktet to syrere fra Vestleiren til Kirkenes kirke, der de søkte kirkeasyl 21. januar.

- Det at jeg har fått gratis advokat betyr alt, egentlig. Min egen økonomi er ikke stor, så skulle dette gå gal vei, er det ikke billig med advokat, sier Nilsen.

Risnes har stukket seg frem i forbindelse med de mange asylsakene i Norge de siste månedene. Ifølge ham er det ikke uvanlig å ta saker pro bono, som det heter, i slike tilfeller.

- Han sa at det var vanskelig å ta en avgjørelse som kunne ende med enda større utgifter uten juridisk hjelp. Jeg sa at hvis det eneste som hindret ham i å ta saken var utgiftene, så skulle jeg ta det gratis. Han er jo veldig bekymret og mener det er uriktig, sier advokaten.

Han vil imidlertid ikke ta resultatet på forskudd.

- Jeg har ikke fått noen sakspapirer ennå. Vi skal vurdere etter hvert om han skal ta boten eller ikke. Han er jo selv veldig innstilt på at han ikke vil ta den, sier Risnes.

Da NRK først dekte saken onsdag, sa Risnes til dem at han mener Storskog-aktivistene ikke gikk lenger enn det Norge som samfunn må akseptere.

- Gleder meg

Nilsen sier han gleder seg til å møte myndighetene i retten.

- Jeg mener jeg er helt uskyldig, og dette er en viktig sak. Slik jeg har forstått det er det ikke ulovlig å ha folk i bilen. De jeg tok med meg var ikke under arrest, og kunne gå hvor de ville, sier han.

Han trekker fram at utsendingene til Russland ble stoppet en stund etterpå - og at en av familiene som ble kjørt bort den dagen skal ha fått opphold i Norge i ettertid.

- Det er et paradoks at vi da skal bli bøtelagt for å ha hjulpet dem, mener han.

Panisk dag

Også Merete Nordhus og Merete Eriksson ble bøtelagt etter å ha kjørt vekk asylsøkere samme dag. Den dagen var det panikktilstander i leiren, siden det skulle komme busser for å frakte beboere der tilbake til Russland. Flere skulle sendes ut av landet uten at de hadde fått asylsøknadene sine realitetsbehandlet.

De tre som ble bøtelagt, ble bøtelagt på grunnlag av utlendingsloven, for å ha hjulpet utlendinger til ulovlig opphold i riket. De ble samtidig bøtelagt for å ha trosset politiets pålegg om å ikke forlate stedet, og å ha forsert en politisperring og dermed hindret politiet fra å utføre en arrestasjon.

Eriksson og Nordhus betalte sine bøter, men fikk dekt pengene av kronerulling. Nilsens bot skal også være dekt av kronerullingen, men det ble en prinsippsak for ham.

I tillegg til myndighetsreaksjoner, fikk Nilsen anonyme drapstrusler etter hendelsene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no