9. des
LITE BEVEGELIG: Rolf Hivand er avhengig av helikopterskyss for å få bruke hytta på sommeren.
 
Får ikke bruke helikopter til hytta
Slagrammede Rolf Hivand kommer seg ikke på hytta før skuterløypene er åpnet på grunn av en forskrift fra før århundreskiftet. – Helt på trynet, mener dispensasjonslederen som måtte si nei.

Publisert: 21.sep.2014 07:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Rolf Hivand har ei hytte som er seks kilometer unna allfarvei. Hytta bygde han selv, og han brukte den flittig. Men så ble han rammet av slag for to år siden og etter den tid har han bare kunnet komme seg ut når han får skyss på snøskuter.

– Jeg klarer ikke å gå mer enn 200 meter. Det er et stort ønske for meg å kunne bruke hytta også på sommeren, sier Hivand. Derfor søkte han om dispensasjon til å kunne få helikopterskyss ut til hytta.

– Jeg har vært i kontakt med en helikopterpilot som sa at det ville gå helt greit, bare jeg fikk tillatelse, sier han.

Men kommunen sa nei, og dermed må Hivand vente på at snøskuterløypene åpner før han kommer seg på hytta.
Hivand tenker på å anke. I mellomtiden irriterer han seg over at han ikke får brukt hytta han selv bygde i friskere dager.

Kommunal forskrift

Trygve Sarajærvi, leder i kommunens miljøavdeling, forteller at det er en kommunal forskrift fra 90-tallet som hindrer dem fra å gi tillatelse.

– Ifølge dagens regelverk kan man ikke lande helikopter ved hytter eller gammer. Man kan bare lande på vannene Store Gallok eller Garsjøen, forteller Sarajærvi.

Forskriften er beregnet blant annet på landing med sjøfly.

– Men i dag er det bare helikopter som brukes, sier han.

Ifølge Sarajærvi gis det bare dispensasjon fra forskriftene i spesielle tilfeller, som om noen trenger å frakte materialer til hyttebygging.

– Når det gjelder rekreasjon har vi bare mulighet til å la folk lande på de ovennevnte vannene, sier han.

Om dette skal forandres, må forskriften forandres av politikerne.

– Det må da vedtas i kommunestyret, fastslår Sarajærvi.

Det er ikke utenkelig: Kommunen er allerede i gang med å legge om på reglene rundt snøskuterløyper.

– Vi hadde ikke hatt noe problem med å ta for oss flere regler, om politikerne ønsket, sier Sarajærvi.

– Utdatert regel

Og det finnes politikere som ønsker seg andre regler. André Johnsen (H) sitter som leder av dispensasjonsutvalget, og behandlet Hivands sak forrige uke. Der kunne de ikke gjøre annet enn å følge innstillingen, ifølge ham. Men Johnsen mener reglene er utdaterte.

– De gamle reglene er beregnet på sjøfly, som trenger større plass. Det er helt på trynet, spør du meg, at man bare skal kunne lande på Store Gallok og Garsjøen, sier han.

– Med det blir det ikke mulig å fly for mange som ellers kunne hatt grunnlag for det, på grunn av funksjonshemming eller annet. Det gjør også at det blir en del høyere jakttrykk rundt vannene der man kan lande, mener Johnsen.

Høyrepolitikeren håper nå at disse lokale reglene kan endre, mens kommunen først er i gang med å endre regelverket i forhold til de nye, nasjonale skuterløypereglene.

– Det er på høy tid. Slik det er nå føler vi i utvalget oss litt handlingslammet, mener han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no