5. des
MÅ FLYTTE: Foreldrene og lærer Elena Korostel hadde håpet at den russiske skolen kunne bli på biblioteket, men får ikke råd nå som kommunen krever leie. På bildet er lærer Elena Korostel, foreldrene Nikolay Korostel, Svetlana Lybina og Alexandra Andreassen, og barna Karina Andreassen, Linda Hansen og Alisa Hansen.
 
Får ikke råd til russisk-undervisning
Den russiske skolen i Kirkenes ser at de må flytte på seg, etter at biblioteket krever leie.

Publisert: 24.des.2013 10:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Den russiske barneundervisningen i Kirkenes har brukt Kirkenes-biblioteket gratis til russiskundervisning av en håndfull skolebarn i lang tid. De har nytt godt av tilgang på russiske lesebøker og et sted å sitte, men ved nyttår er det stopp. Skolen må neste år betale 2 000 kroner i måneden for å få bruke Kirkenes bibliotek som undervisningssted.

Privat skole

- Den russiske skolen bruker biblioteket som undervisningslokale daglig, og er en privat skole som tar betaling. De må dermed betale husleie for bruken av biblioteket, konstaterer biblioteksjef Hildur Eikås.

Det gjelder selv om skolen drives etter selvkostprinsippet, slik den russiske skolelæreren Elena Korostel argumenterer. Poenget er at det er en tjeneste den russiske skolen tar betalt for, ifølge Eikås.

Kommunen hadde saken til intern behandling inntil nylig. Det var ifølge biblioteksjefen for å sjekke at de handlet i tråd med kommunens reglement.

- Om biblioteket brukes til noe som biblioteket ikke har ansvar får, må vi ta husleie. Vi har ikke ansvar for undervisning, sier Eikås.

Ikke råd

Arrangørene bak den russiske skolen sier at de ikke har råd til å betale det kommunen krever. Å øke utgiftene ville ifølge dem vært et problem for foreldrene.

- Vi må dermed mest sannsynlig ut av biblioteket. Det er ganske synd at kommunen gjør som de gjør. Jeg skjønner at de vil spare penger, men det er synd det skal gå ut over barna, mener forelder Alexandra Andreassen. Hun har barn på undervisningen, og er med på organiseringen av den russiske skolen.

Vil fortsette

Andreassen er usikker på hvor den russiske skolen skal gjøre av seg, men påpeker at de vil finne et sted der de kan fortsette undervisningen.

- Vi må først og fremst tenke på barna, sier hun.

Foreldrene til barna som deltar på russisk skole ser ikke helt hvorfor biblioteket er nødt til å ta betalt.

- Som du ser er det bare to-tre unger som sitter her hver gang. De tar bare opp ett bord. Vi finner nok plass om det ikke går her, men det er på biblioteket vi ønsker å være. Her er det russiske bøker, og det får barna til å ønske å være her, sier Andreassen.

Elena Korostel i den russiske skolen fikk opprinnelig brev om at husleia ville komme på 6 000 kroner per måned, eller 4 000 kroner om de tegnet kontrakt på et halvt år i slengen. Nå har det gått ned til 2 000 kroner.

Boklanseringer

De mange boklanseringene og andre arrangementer på biblioteket står ikke automatisk i fare for å bli dyrere, selv om det ikke går an å ha gratis undervisning på biblioteket. Forskjellen der er at Kirkenes bibliotek er en del av arrangementet.

- Om biblioteket er medarrangør, er husleia en del av det som vanligvis blir dekket av oss, sier biblioteksjefen. Private arrangement som vil bruke biblioteket, der biblioteket selv ikke er involvert, vil derimot måtte betale leie.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no