12. des
FØDEN: På denne avdelingen er man fleksible i forhold til Arbeidsmiljøloven. (Illustrasjonsfoto Arkiv)
 
Får lov å jobbe lenge
Jordmødrene ved Kirkenes sykehus har fått lov av Arbeidstilsynet til å ha vakter på inntil 13 timer daglig og 54 timer ukentlig.

Publisert: 03.mai.2015 09:36
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Finnmarkssykehuset, klinikk Kirkenes, avdeling føde- og gynekologi søkte før jul om adgang til å gjennomsnittsberegne arbeidstiden med inntil 12,25 timer i løpet av 24 timer og 54 timer i løpet av sju dager for jordmødrene. De lange vaktene skulle gå fra 07:15 til 19:30 eller 19:15 til 07:30 med pauser på 30 minutter i løpet av vaktene. Lengste ukentlig arbeidstid er 54 timer og gjennomsnittlig arbeidstid per uke er 35,5 timer. Avdelingen skrev i søknaden at dette også gjelder nattarbeid og at daglig og ukentlig hviletid overholdes.

Økt tilstedeværelse

Med rundt 200 fødsler i året er beleggsprosenten ved avdelingen noe over 50 prosent.

- Årsaken til søknaden er at vi er en liten fødeenhet. Fødselsomsorgen er underlagt kvalitetskravet «et trygt fødetilbud», som krever økt tilstedeværelse av jordmor i aktiv fødsel. Det er flere nyutdannede jordmødre på enheten. Ved å ha en turnus med tolv timers vakter, får de frigjort mer kapasitet til at erfarne jordmødre er til stede på de andre vaktene i uka. De fleste ønsker også tolv timers vakter, skriver avdelingsleder Lise Beate Dalsaunet i søknaden.

Hun sier at søknaden er drøftet med tillitsvalgte, som har samtykket til søknaden.

Vilkår

Tilsynsleder Hallgjerd Sjøvoll ved Arbeidstilsynet Nord-Norge er positiv til søknaden og gir tillatelse til de lange vaktene fram til 21. januar neste år. Noen vilkår er satt for tillatelsen.

- Tillatelsen gjelder kun personer over 18 år. Arbeidsordningen forutsetter frivillighet fra de berørte arbeidstakerne. Tillatelsen gjøres kjent for arbeidstakerne som omfattes, verneombud og tillitsvalgte. Aktiv daglig arbeidstid skal ikke overstige ti timer, sier Sjøvoll.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no