22. okt
INNSATS: Russiske soldater kjører en familie hjem til branntomta i Kirkenes der huset en gang stod. I dag deles det ut minnemedaljer for særlig innsats under andre verdenskrig. (Ukjent fotograf)
 
Får regjeringens minnemedalje
Regjeringens minnemedalje for innsats under andre verdenskrig blir delt ut i dag, på frigjøringsdagen.

Publisert: 24.okt.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sa i fjor, under det store jubileumsåret for frigjøringen, at det er en utbredt oppfatning at mange av dem som gjorde en viktig innsats under krigen ikke har fått den oppmerksomheten og anerkjennelsen de fortjener, ikke minst av sivile.

Livsfarlig arbeid

Derfor ble det laget en minnemedalje, «Takk for din innsats 1939 - 45», som kan gis til både norsk og utenlandske militære og sivile. Kommunene ble gitt myndighet til å finne de innbyggerne som burde få medaljen, og i Sør-Varanger har arbeidet endt med tre: Alf Bernhard Kjølås var blant annet sjåfør for Røde Kors under krigen og kjørte syketransporter i Kirkenes mens bombene falt. Sammen med brannfolk var dette blant de farligste jobbene under krigen. Hugo Lauritz Andreas Karlsen tjenestegjorde i luftvernet da krigen brøt ut, men ble innkalt til Sivilforsvaret for å forsterke det lokale brannvesenet under krigen, og var aktiv både som brannmann og sabotør og var minerydder etter freden i 1945.

Befolkningen

Den tredje medaljemottakeren er befolkningen i Sør-Varanger. I begrunnelsen heter det blant annet: «Befolkningen gjorde en særdeles prisverdig og ekstraordinær innsats gjennom alle krigsårene. Partisanenes innsats var uvurderlig. Brannetaten, Røde Kors, Sanitetsforeninger og andre gjorde også en uvurderlig innsats. En hel sivilbefolkning, barn, kvinner og menn kjempet for å overleve og ble befridd i oktober 1944 av russerne. Alle var helter og fortjener heder i dag.»

Medaljene overrekkes under en seremoni på Pensjonisten etter de tradisjonelle kransenedleggelsene ved frigjøringsmonumentet på Haganes og krigsmødremonumentet på torget.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no