23. okt
NORSK NATUR: Norske trær smykker gulvteppet i spisestuen. (Foto: Statsbygg)
 
Får skryt i russisk media
Norges Generalkonsulat i Murmansk vekker oppsikt etter en større oppussing.

Publisert: 15.jan.2015 21:29
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

- Så gjenstår det bare å si at det er russiske håndverkere som har utført jobben med å få den norske designen på plass. Journalistene har nok en gang blitt overbevist om at politikk på høyt nivå er en ting, men gode naboforhold på tvers av grenser er noe helt annet. Konsulatet har kommet til Murmansk for å bli, fastslår regionavisa Murmanskij Vestnik i en omtale og siterer generalkonsul Ole Andreas Lindeman som i omvisningen til de russiske journalistene forklarer at det viktigste formålet med oppussingen er å vise frem Norge på dette lille stedet.

- Det vil si, i den iboende skandinaviske stilens ånd, men nå er den mer moderne og individuell. For eksempel viser mønsteret på gulvteppet i spisestuen typisk norsk skog med fjell i bakgrunnen, mens lampeskjermene er laget av fint flettet bjørkespon som skjærer gjennom det norske landskapet.

Plassert i enden av en korridor ligger biblioteket med noe som minner om snøballer hengende ned fra taket.

Knytter sammen

- Men ikke alt i det oppgraderte generalkonsulatet er ultramoderne. Lindeman trakk journalistenes oppmerksomhet mot et underlig speil i en massiv ramme av mahogni. Frem til 1937 befant det norske generalkonsulatet seg i Arkhangelsk, og dette speilet stammer derfra. Det ble funnet på et lagerrom på et museum. Deretter stanser omvisningen ved en gjestebok på et spesialstativ. Generalkonsulen forklarte at omslaget er laget av ekte reinsdyrskinn, innbundet hos en kunstner i Murmansk, heter det i den begeistrede artikkelen.

Åpne

Generalkonsulatet poengterer kvaliteten på arbeidet i et notat etter den avsluttende befaringen.

- Det er tydelig at vi fra norsk side har lagt vekt på både ressurser og omtanke i prosjektet. Dette settes det selvsagt pris på. Men det sender for det andre et signal til russerne om intensjon og kvalitet i vårt nærvær. Dette signalet blir fanget opp ekstra nå, nettopp på grunn av den ellers anstrengte situasjonen mellom landene.

Generalkonsulatet fremhever også viktigheten av god omtale i russisk media.

- Den gode omtalen i pressen er god for Norges omdømme i regionen. Det bidrar til å skape interesse for Norge og det norske, og bidrar til å holde fast ved det gode naboforholdet mellom Norge og Russland i nord i en elles krevende tid. Den positive oppmerksomheten rundt fornyelsen av Generalkonsulatet er med på å markere Norges tilstedeværelse, og har vært en fin anledning til å vise at vi fremdeles er åpne for kontakt og ønsker å videreføre samarbeidet med russerne i nord.

Statsbygg opplyser at prosjektet totalt har kostet seks millioner norske kroner, dette inkludert interiøret.

19. januar markeres åpningen av det «nye» norske generalkonsulatet i Murmansk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no