10. des
GAMLE RØR: Treet i rørene er innsmurt med kreosot, og røret går inn og ut av en bratt fjellside ved Kobbholmen.
 
Får stå i fred - fredes ikke
Den eldgamle Kobbholmen-rørgata bør stå både urørt og uoppusset, mener fylkeskommunen.

Publisert: 11.aug.2014 15:47
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

I forbindelse med befaringene rundt Kobbholmen kraftverk i juni, tok fylkeskommunen en nærmere kikk på den gamle rørgata som står langt oppi fjellskråningen.
Denne rørgata ble oppført i 1928-1930, og står fremdeles, dog med noen sammenraste partier. Resten av anlegget brukes i dag med ny innmat og nye rør.
Plan- og kulturminnesjef Stein Tage Domaas og kulturvernrådgiver Susanne Wasa Hagen mener at rørgata er et eksempel på stor ingeniørkunst og har en høy verneverdi som bør ivaretas. Men de gir ikke noen pålegg til kraftverkseier akkurat nå.
De er nemlig enige med Tinfos AS i at rørgata skal stå i fred, på godt og vondt.

– Fylkeskommunen anbefaler å bevare rørgata som den er i dag, der den klamrer seg til fjellskråningen. De delene som er rast sammen bør bli stående for å ivareta helheten av rørgata. Å fjerne deler av rørgata vil ikke være formålstjenlig da det er helheten som utgjør selve særtrekket ved anlegget. Samtidig vil det i fremtiden kunne falle ned en og annen stein som kan ødelegge rørgata ytterligere, uten at kulturminneverdien vil bli ytterligere svekket av den grunn, skriver de.

– Inntil videre ser vi ikke noen grunn til å gjøre noe mer med det, om ikke andre myndigheter kommer på banen med nye krav, sier Domaas.

Rørgata ved Kobbholm kraftverk er en av få rørgater i tre igjen i Norge, og den eneste fylkeskommunen kjenner til i Finnmark.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no