21. okt
FORNØYD: Marianne Hofstra er en av 500 pasienter på UNN som tester elektronisk tilgang til sin pasientjournal. Hun er veldig fornøyd. (Foto: Per-Christian Johansen, Helse Nord).
 
Får tilgang til egen pasientjournal
Fra kommende høst får alle pasienter i Helse Nord tilgang til hele sin pasientjournal via innlogging på internett.

Publisert: 20.mai.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

500 pasienter på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) tester nå løsningen.

- Vi skal gjennomteste løsningen for å sjekke at alt fungerer. Når testen er godkjent vil også pasienter i Helgelandssykehuset, Nordlandssykehuset, Finnmarkssykehuset og resten av UNN kunne finne hele pasientjournalen sin elektronisk, sier prosjektleder Tove Sørensen i en pressemelding fra Helse Nord.

Delaktig

Også i dag har pasienter rett til innsyn i egen journal, men den må sendes på papir eller CD fra syekhuset. Å gi elektronisk tilgang til journalen oppfyller pasientrettighetene på samme måte som i dag, og folk forventer å ha tjenester digitalt. Et annet viktig mål er at enklere tilgang til journalopplysninger og andre digitale tjenester fra sykehusene, kan gjøre pasientene mer delaktig i egen helse.

Innlogging skjer via pasientportalen helsenorge.no. En av de 500 pasientene som tester løsningen er Marianne Hofstra.

- Tjenesten virker veldig bra, og jeg har allerede anbefalt den til venner og kjente. Sidene er informative og brukervennlige, og for pasientene vil det være mye bedre å kunne logge seg inn direkte fra egen pc for å lese journalen. Jeg er i hvert fall kokfornøyd, fastslår Hofstra. Om sikkerheten har hun heller ingen betenkeligheter.

 - Det kan jo være at noen er skeptiske, men for meg fremstår det veldig trygt. Du må jo logge inn med egen id via eksempelvis Altinn, og der ligger jo andre ting fra før. Jeg tror dette vil fungere bedre enn tilsendt papir i posten som man må oppbevare privat, sier Hofstra.

Pasientmedvirkning

UNN-direktør Tor Ingebrigtsen mener tjenesten blir et pluss for både pasienter og ansatte i helsesektoren, og ønsker «Min pasientjournal» velkommen.

- Det er flott at Helse Nord, med bidrag fra UNN og andre, har utviklet denne løsningen. Dette vil øke pasientenes innsikt i egen situasjon, og styrker grunnlaget for pasientmedvirkning. Samtidig stiller det større krav til helsearbeiderne med tanke på deres involvering av pasientene i beslutningsgrunnlaget. Dette vil være en nyttig bevisstgjøring for de som skriver journalene, og samtidig vil det bidra til å styrke tilliten til helsevesenet, sier UNN-direktøren.

Tjenesten skal utvides med flere andre funksjoner, eksempelvis oversikt over timer og mulighet til å endre timer. Helse Nord er først i landet til å gi pasientene elektronisk tilgang til hele journalen. Prosjektet eies av Helse Nord. Øvrige deltakere er Helsedirektoratet/helsenorge, Helse Nord IKT, det enkelte helseforetak, DIPS ASA og Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no