21. okt
FÆRRE: Antall politisaker i Konfliktrådet har gått ned.
 
Færre saker i konfliktrådet
– Kan skyldes mangelfull informasjon, sier ungdomskontakt, Liv Anita Andersen.

Publisert: 20.jul.2015 11:21
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Halvårsstatistikken fra konfliktrådet i Øst-Finnmark viser at straffesaker fra politiet har hatt en nedgang fra 31 til 22 saker så langt i år, kontra fjoråret.

Glemmeboka

Andersen tror denne nedgangen kan skyldes at de ikke har vært flinke nok til å informere politiet om hvilke saker de faktisk kan behandle i rådet.

– Vi har vært rundt til de forskjellige politi- og lensmannskontor denne våren for å informere om de sakene vi kan behandle. Dette er et arbeid som fortsetter til høsten, forteller hun.

Konfliktrådet kan behandle stort sett alle politisaker, som for eksempel tyveri, vold, trusler, dyrehold, nabotvister. Andersen forteller at en slik informasjonsrunde har blitt gjort tildligere og da økte antall straffesaker i rådet.

– Det kan nok gå litt i glemmeboka, og så er det jo slik at personellet i politiet også byttes ut gjennom årene.

Antall sivile saker oversendt fra politiet har også gått ned fra 13 til 4 saker hittil i år. Sistnevnte er saker der det ikke har foregått noe kriminelt, men der det er en konflikt.

Antall henvendelser og saker fra befolkningen om bistand er imidlertid uendret fra fjoråret. Vold, trusler og skadeverk er saker som dominerer halvårsstatistikken og det er flest menn i alderen 15 til 25 år som er påklaget i rådet. Av i alt 38 påklagede var bare 9 kvinner.

Ungdomsstraff

Nytt er at konfliktrådet nå også tar hånd om såkalt ungdomsoppfølging og ungdomsstraff. Dette er et ledd i Regjeringens arbeid med at færre ungdom havner i fengsel, og er et tilbud for dem mellom 15 og 18 år.

– Dette ble vedtatt i fjor og går ut på at ungdommen får oppfølging og hjelp til problemer de måtte ha, forklarer Andersen. Her skal også ungdommen selv være deltakende og fortelle om hvilke problemer og utfordringer de har. Gjennom programmet skal de også møte offeret.

Ungdomsoppfølging er et opplegg som kan vare i opptil et år.

– De samme prinsippene gjelder for ungdomsstraff, men her er retningslinjene strengere og det kan vare i opptil tre år, forklarer Andersen. Konfliktrådet i Øst-Finnmark har mottatt tre saker som omhandler ungdomsstraff hittil i år.

Økning på landsbasis

Ser vi landet under ett er det imidlertid en økning av saker i Konfliktrådet. Totalt er det kommet inn 3 876 saker. Dette er en økning på 421 sammenlignet med fjoråret. Antall voldssaker har økt fra 764 til 939, mens narkotikasaker har økt fra 32 til 124 saker.

Når det gjelder de nye tiltakene for ungdom, har 134 fått ungdomsoppfølging mens 26 er dømt til ungdomsstraff. Totalt finnes det 22 konfliktråd i Norge med 550 meklere.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no