18. okt
ALVPARTEN: 21 studenter møtte opp da Fagskolen i Kirkenes åpnet i august. Nå har ti av dem forsvunnet.
 
Fagskolen mistet halve klassen
Nå ser arbeids- og sosialministeren på å forandre reglene, men det ser ikke ut til å hjelpe.

Publisert: 03.feb.2016 13:03
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Fagskolen i Kirkenes for anlegg og bergverk mistet ti elever, altså halve den første klassen, få måneder etter oppstarten. De ti elevene var nemlig alle ansatt på konkursrammede Sydvaranger. Det norske regelverket tillot dem ikke både å få dagpenger og fortsette på den samlingsbaserte utdanningen.

– Vi har sagt at om de får jobb, kan de komme inn på veldig kort varsel. Om de hadde begynt på studiet nå, kunne vi vurdere om de skulle få ekstraundervisning, forteller fagskolens fagleder Trond Dahlberg.

– De står jo også åpen til å komme inn på skolen igjen til høsten, selv om de da må begynne på nytt, legger han til.

Forlenget ikke

I mellomtiden har skoleledelsen vurdert om de skulle forandre på undervisningsløpet. En grunn til at elevene måtte slutte, var nemlig at utdanningen var for komprimert. Hadde man gjort den treårige fagskoleutdanningen til fire år, hadde det vært mulig å få elevene tilbake.

– Vi har hatt to styremøter om det. Styret konkluderte med at vi fortsetter som vanlig, av hensyn til de elevene som er igjen, og fremtidige elever, forteller Dahlberg.

– Det er ikke gunstig å miste ti studenter på grunn av at Navs regler ikke støtter dem. Vi mener det er lite kundevennlig, og det er feil at de ikke kan fortsette på skolegangen, sier han.

Ministerforslag

Regjeringen jobber nå med å lette på reglene. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har kommet med en rekke forslag.

– Dagens regelverk er for rigid og firkantet. Vi ønsker nå å gjøre forbedringer i det for å rydde unna en del av urimelighetene som er der, sier hun i en pressemelding.

Skal man få dagpenger med dagens regler, må utdanningen være maks tre måneder lang, eller den må ta dobbelt så lang tid som den egentlig skulle gjort. Skulle man ha kombinert Fagskolen med dagpenger i dagens regelverk, måtte den ha blitt spredt ut så de to årene ble til fire.

Ministeren foreslår at man ser bort fra disse reglene for folk som har blitt arbeidsledige, om de har begynt utdanningen minst seks måneder før de ble ledige. I så fall får de fortsette i maks seks måneder til uten at det går ut over dagpengene. Hun foreslår også at man kan ta undervisning på dagtid i slike tilfeller, noe som ellers ville stoppet dagpengene.

Hjelper neppe

Dette hjelper imidlertid neppe de nåværende elevene på Fagskolen i Kirkenes. Fagskolen åpnet først i august, og konkursen til Sydvaranger kom i november, altså tre måneder senere. Fra Arbeids- og sosialdepartementet får SVA bekreftet at kravet om å ha gått på utdanningen i seks måneder opprettholdes.

Om det blir slik, er fagskolelederen skuffet.

– Jeg mener det er lov å bruke litt skjønn. Bakgrunnen for regelendringene er jo å få flere permitterte eller arbeidsløse i utdanning, så de kommer seg i arbeid. I dette tilfellet vil man miste de fagskole-elevene som ble sagt opp fra Sydvaranger, sier Dahlberg.

Noen lyspunkt

For noen har studiesituasjonen ordnet seg uansett. Camilla Sivertsen, en av elevene som vi snakket med før jul om saken, fikk seg bakerijobb. Dermed kunne hun fortsette på fagskolen uten noe videre problem.

iFinnmark har snakket med Terje Kristiansen og Andreas Aune, som har tatt teknisk fagskole med fordyping i bergverk utenfor Kirkenes de siste to-tre årene. De har bare tre samlinger og én innlevering igjen. De vil sannsynligvis bli hjulpet av de nye reglene, selv om det blir vår før de trer i kraft. De har bestemt seg for å fullføre skolen uansett.

– Jeg er nødt til å gjøre det ferdig. Nå har jeg brukt 200 000 kroner av egne penger, sier Kristiansen til nettavisen.

Flere undervisningsdager

Arbeids- og sosialministeren foreslår også å øke antall undervisningsdager folk kan ta før dagpengene faller bort, selv når de begynner på nye utdanninger. Det skal gjøre at flere samlingsbaserte utdanninger enn før vil kunne kombineres med dagpenger.

Der opprettholdes imidlertid kravet om at utdanningen skal ta minst dobbelt så lang tid. Så Fagskolen i Kirkenes er fremdeles utelukket.

Den tredje foreslåtte endringen er en lovendring, og går ut på at folk som etablerer sin egen virksomhet, kan få dagpenger i inntil ni måneder. Forslaget går på å utvide dette til et helt år.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no