13. des
 
Fakkeltog mot omsorgskutt
– Utsikten betyr alt for meg, og for alle som er der. Å treffe folk og være i aktivitet holder demensen tilbake, sier Tordis Nilsen. Torsdag gikk hun i fakkeltog mot kutt i omsorgstjenestene.

Publisert: 08.des.2013 08:33
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Det er pårørendegruppa til dagsenteret Utsikten som står bak den lille demonstrasjonen i Kirkenes torsdag kveld. 26 mennesker hadde møtt opp med plakater og fakler. De marsjerte gjennom sentrum for å vise at de er mot kutt i omsorgstjenestene i Sør-Varanger.

Holde seg frisk

Tordis Nilsen forteller at hun er dement og bruker av Utsikten, men at hun kunne vært mye sykere hvis hun ikke hadde hatt tilbudet.
– Mange av brukerne av Utsikten ville du aldri trodd var demente hvis du ikke visste det, forteller hun. Og hun legger til at det ikke bare er bra for henne selv å være der.
– Det er bra for meg å holde meg i aktivitet og treffe folk, jeg slipper å sitte hjemme for meg selv hele tiden. Men det er også bra for familiene, som vet hvor jeg er, at jeg har det bra og er trygg, sier Tordis.

– Ikke legg ned

Hun legger til at det er mange grader av demens, men er helt sikker på at det er bra for alle å ha det sosialt og godt, og at det er med på å bremse sykdommen.
– Det ser mørkt ut, men jeg håper politikerne ikke vil legge ned Utsikten. Det er en så god og viktig plass å være for alle som bruker den, sier hun.

Rapport

– Vi har sett lenge at det bærer galt avsted økonomisk, helt siden 2006/2007, sier Henry Håkonsen, leder av Pensjonistforeningen og Eldrerådet, og en av fakkelbærerne på torget i Kirkenes denne kvelden.
– Samhandlingsreformen sier at de eldre skal være lengst mulig hjemme, men på hvilken måte? Det er vi opptatt av, sier Håkonsen.
Han legger til at han ikke er noen stor tilhenger av konsulentrapporter, men har tro på den som snart skal være ferdig og skal analysere omsorgstjenestene i kommunen.
– Jeg tror det kommer til å stå mye bra og viktig i denne rapporten, sier han.

Engasjement

Deltakerne i demonstrasjonen holdt ikke noen appell, men de samlet seg på torget etter å ha gått en runde i byen, og de snakket sammen om det som bekymret dem, ventelister, dobbeltrom, nedlegging og kutt. Plakatene de holdt sa «Ingen eldre på dobbeltrom», «La Utsikten dagsenter bestå», «Bevar Kilden dagaktivitetssenter», «Ikke legg ned Frivilligsentralen», «Nei til kutt i omsorgstjenesten» og «Vern om de eldres kår». Den siste var det 10 år gamle Martine Bækø Eilertsen som bar.
– Noen må snakke for de som ikke kan det selv, forteller hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no