10. des
TRAGISK: Jonas Boine synes det er tragisk at noen har sjikanert folk på Facebook i hans navn. (Foto: Martin Gramnæs).
 
Falsk Facebook-profil førte til mobbeanklager
- Jeg skjønner ikke at folk gidder å gjøre sånt, sier femtenåringen Jonas Boine. Han fikk en falsk Facebook-profil opprettet i sitt navn.

Publisert: 14.jun.2014 16:20
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Han er innom avisa sammen med moren, Elisabeth Larsen. De har nettopp vært hos politiet.

Kalt inn

- Jeg fikk en telefon for noen dager siden om at jeg og Jonas måtte komme inn til avhør, forteller Larsen. De fikk først vite hvorfor, da de kom ned på Kirkenes politistasjon. Da viste det seg at flere ungdommer i Sør-Varanger hadde fått sjikanerende meldinger fra en profil i Jonas sitt navn. Avisa har sett den aktuelle profilen, som bærer tydelig preg av å være falsk. På profilbildet vises blant annet en ukjent person. Boine selv er oppgitt over det som har skjedd.

- Dette er tragisk. Det skal ikke være sånn, sier han. Jonas Boine går på ungdomsskolen i Pasvik, og de som har fått meldingene er ikke nære venner. Mor og sønn går ut i avisa med historien for å advare mot nettsjikane.

- Politiet tar dette alvorlig, og det kan få store konsekvenser for dem som driver med dette. Samtidig er Sør-Varanger et lite lokalsammfunn, poengterer Larsen. Boine forteller at han er glad for at to av dem som har fått meldingene, har meldt i fra til politiet.

- Hvis flere har fått, håper jeg at disse også sier i fra, oppfordrer han. Mor og sønn legger til at de ikke per nå vet hvem som står bak, men at meldingene ble sendt mellom februar og april. De to som har sagt fra om meldingene skal ha gjort det på et arrangement på Kirkenes skole som dreide seg om nettmobbing.

Straffbart

Einar Ingilæ på Kirkenes politistasjon, forteller at de fra tid til annen får inn saker som omhandler sjikane på nett.

- Dette er straffbart, derfor jobber vi med å forebygge slike ting. Vi har vært ute i ungdomsskolene i Kirkenes og Bjørnevatn, der vi hadde fokus på akkurat dette, sier han. Ingilæ understreker at det er fullt mulig å finne ut hvem som står bak.

- Det skjer at folk lager falske profiler i sosiale medier, men med dagens teknologi, er det ingen sak å finne ut hvor slike meldinger stammer fra. Hver gang man logger på nettet, får man en IP-adresse som kan spores. Han forteller videre at slike ting må anmeldes dersom politiet skal etterforske saken.

Sjekk selv

Terje Pedersen er seniorrådgiver i Post- og teletilsynet, som også driver portalen nettvett.no. Hans beste tips for å hindre slike saker, er å google seg selv ved jevne mellomrom.

- Slik avdekker du om det finnes doble profiler, forklarer han. Det hender også at andre får tilgang til andres kontoer på sosiale medier, og at det derfor er lurt å skifte passord regelmessig.

- Velg et godt passord med både tall og bokstaver. For eksempel fødselsdag, eller andre ting som gjør det enkelt å huske for deg, men vanskelig å knekke, sier han.

Må følge med

Pedersen bekrefter at det foregår en god del trakassering på nettet, og at det stadig dukker opp nye plattformer for mobbing og sjikane.

- Det kommer stadig nye apper til smarttelefoner og nettbrett. Samtidig ser vi at yngre og yngre barn benytter seg av internett og at det er lett for at de havner i situasjoner de absolutt ikke skulle kommet oppi.

- Foreldrene må være på her, og sette seg inn i det som barna driver med. Bare med kunnskap kan man stoppe, eller vite hva man skal gjøre, for eksempel ved sikring av bevis, avslutter han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no