7. des
Familien har via sin bistandsadvokat frigitt bilder til medier av den drepte 18-åringen Håvard Pedersen.

Foto: Privat
 
Familien til Håvard Pedersen ønsker ikke spekulasjon om motiv
Familien til 18-åringen som ble drept i Vadsø, ønsker ikke å spekulere på motivet. Den drapssiktede 17 år gamle afghanske gutten ble mandag varetektsfengslet.

Publisert: 17.jul.2018 13:03
Oppdatert: 17.jul.2018 15:03

– Han fulgte mitt råd og godtok varetektsfengsling, ettersom man som regel blir fengslet ved slike anklager, sier 17-åringens forsvarer, advokat Vidar Zahl Arntzen, til NTB. Fengslingen ble gjennomført som såkalt kontorforretning mandag kveld.

17-åringen er underlagt brev- og besøksforbud samt medieforbud i fengslingsperioden. Gutten godtok fengsling i fire uker, men siden han er under 18 år kan fengslingsperioden ikke være lenger enn to uker.

Nekter straffskyld

Den siktede gutten ble avhørt mandag. Politiet sier han forklarer seg og er samarbeidsvillig, men han erkjenner ikke straffskyld.

– Vi har ikke kommet noe nærmere med tanke på motiv for ugjerningen og har fortsatt ikke funnet noen relasjon eller kjennskap mellom siktede og avdøde. Vi har meddelt at vi ønsker et nytt avhør av den siktede tirsdag, sier etterforskningsleder Steffen Andreassen i Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

Mandag og tirsdag avhørte politiet også flere vitner, personer som enten var til stede i butikken da drapet skjedde eller som hadde kontakt med 17-åringen før og etter drapet.

I løpet av uken starter arbeidet med å analysere beslaglagt materiale. Politiet har blant annet sikret seg video fra overvåkingskameraer i butikklokalet. Drapsvåpenet, som beskrives som en «knivlignende gjenstand», er ikke funnet, men søket fortsetter. Politiet har ransaket 17-åringens bolig og har gjort beslag der.

Opphold til desember

Den siktede 17-åringen kom til Norge som mindreårig asylsøker i 2015 og har midlertidig opphold fram til 16. desember, ifølge fengslingskjennelsen. Det er ikke kjent om norske myndigheter har vedtatt å sende ham ut av landet.

– Så langt jeg vet, har han ikke noe utsendelsesvedtak hengende over seg. Han er preget av å ha en veldig alvorlig siktelse mot seg, men utover det synes jeg han fremstår å ha det greit, sier advokat Arntzen.

Ønsker ikke spekulasjon

Pedersens familie er i sorg, men synes det er viktig å ikke hausse opp det faktum at den drapssiktede 17-åringen ikke er norsk. Drapssaken er blitt diskutert mye på sosiale medier.

– Familien ønsker ikke på noen måte å spekulere på motivet. De vil at politiet skal gjøre sin jobb og på den måten finne svaret på det, sier familiens bistandsadvokat Edel Hennie Olsen til NTB.

– Det har over tid vært ganske mange fra Afghanistan i Vadsø, og det er det fortsatt. Familien ønsker ikke at de på noen måte skal få problemer på grunn av det som har skjedd, sier Olsen.

Det bor noen titall mindreårige asylsøkere i Vadsø, opplyser ordfører Otto Strand til Aftenposten.

Ukjent motiv

18 år gamle Håvard Pedersen fra Vadsø ble knivdrept mens han var på jobb på Coop Byggmix i Vadsø lørdag kveld. 17-åringen ble sett løpende fra stedet med en kniv i hånden. Han ble pågrepet i sjøen to og en halv time senere.

Politiet har opplyst at de tar hensyn til guttens psykiske tilstand og vil be om en judisiell observasjon av ham. I fengslingskjennelsen legger tingretten vekt på at ettersom 17-åringen hoppet på havet, er det fare for at han vil ta sitt eget liv. Det ble også pekt på at han ikke har familie i Norge.


 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Familien har via sin bistandsadvokat frigitt bilder til medier av den drepte 18-åringen Håvard Pedersen.
Foto: Privat

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no