7. des
Øst-Finnmark tingrett. Illustrasjonsfoto
 
Familiefar dømt for overgrep mot barnevakt
En mann fra Sør-Varanger dømt for utuktig omgang med mindreårig jente på midten av 2000-tallet.

Publisert: 30.jun.2017 16:48
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Mannen var tiltalt for seksuell omgang med en da 14-15 år gammel jente på midten av 2000-tallet. Mannen var på det tidspunktet 39 år gammel.

Jenta fikk i etterkant fikk kroniske spiseforstyrrelser, depressiv lidelse og posttraumatisk stresslidelse som følge av handlingene.

Men det gikk fram til nyere tider før saken havnet på politiets bord. Mannen ble tiltalt, og saken havnet hos Øst-Finnmark tingrett i starten av juni.

16. juni kom dommen: fengsel i fem måneder. 60 dager av straffen gjøres betinget. Handlingene skjedde før straffeskjerpelser for overgrep mot mindreårige ble innført i 2010.

Tiltalte erkjente at jenta hadde vært hjemme hos ham ved noen tilfeller, men benektet enhver seksuell kontakt.

- Det fulle ansvar

De to hadde et forhold på den tida, men det fritar ikke mannen for straff.

- Retten finner ikke å vektlegge i formildende grad at det var et kjærlighetsforhold mellom tiltalte og fornærmede, da det fulle ansvar for at det ikke skal være seksuell omgang med mindreårig bør ligge hos lovbryteren, skriver tingretten.

Mannen dømmes til å betale oppreisningserstatning til kvinnen med kr 50.000.
Jenta holdt tett om hendelsene da det skjedde, og forholdet dem imellom ble oppløst av at hennes foreldre ba mannen holde seg unna.

Men de senere år hadde hun opplevd psykiske problemer som gikk utover helsa.

- Det var i denne perioden hun bestemte seg for å anmelde tiltalte for overgrepene. Hun ønsket å plassere ansvaret for de overgrep hun hadde vært utsatt for, og de helseproblemene hun hadde, der hun mente det hørte hjemme, skriver retten.

Håndballturnering

Overgepene retten har funnet bevist, skjedde blant annet hjemme hos ham og hos henne. I tillegg ble han dømt for en episode i en idrettshall.

- Det var under en håndballturnering. Tiltalte var der som trener, fornærmede var der som spiller, men ikke for samme lag som tiltalte var trener for.

Her var det snakk om seksuell kontakt av mindre alvorlig art.

- Tiltalte og fornærmede hadde møttes i en gang i tilknytning til idrettshallen, og sammen gikk de inn på et toalett og låste døra. Her hadde tiltalte satt seg på doskålen og hun hadde blitt stående foran han. Tiltalte hadde tatt av seg på overkroppen for så at han dro ned hennes shorts og truse, skriver retten.

Slipper noe

Mannen slipper å sone deler av straffen, blant annet grunnet lang tidsbruk hos påtale.

- Den lange saksbehandlingen skyldes dels en ren liggetid hos politiet, for sen fremdrift i etterforskningen og for lang saksbehandlingstid i domstolen, skriver retten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no