15. okt
FORT: Halle Mikkelborg, Jørgen Tettenborn, Anne Grethe Bergersen og Tor Bergersen er noen av de som er fastboende i Tusenvika. De har opplevd mange farlige situasjoner ved avkjørselen sin.
 
Farlig trafikk i Tusenvika
Biler og tungtransport kjører fort forbi Tusenvika, veldig fort. Det bekymrer de som bor der. – Vi har hatt en ulykke i nyere tid og mange nestenulykker, men Vegvesenet vil ikke sette ned farten, forteller de.

Publisert: 04.mar.2013 15:57
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Det er fire hus med åtte fastboende i Tusenvika. I tillegg er det sju, åtte hytter i området. Avkjørselen som tidligere ble brukt til de fastboende har Vegvesenet flyttet bort fra svingen, men brukes likevel som parkeringsplass av hyttefolk. Og der ble Trine Sjøkvist og familien hennes påkjørt bakfra.

– Setene knakk

– Vi kom fra byen og fikk vikeplikt på grunn av biler imot. Dermed ble vi stående og blinke til venstre, og da kom det en bil bak oss i 80 kilometer i timen og kjørte rett inn i oss, forteller Trine Sjøkvist.
– Vi var to voksne i forsetene og datter i baksetet. Sammenstøtet var så kraftig at begge setene foran knakk og vi ble sendt til sykehuset for observasjon. Det gikk heldigvis bra, men jeg var sykmeldt i et halvt år med smerter i ryggen, forteller hun.
Trine Sjøkvist sier at når de nå skal på hytta, må de passe på at de ikke har biler bak seg, og hvis de har det, må de kjøre forbi parkeringsplassen til et sted de kan stoppe, snu og kjøre tilbake.
– Det er en veldig farlig avkjørsel, rett etter svingen. Jeg er redd hver gang vi stopper der.

Nestenulykker

– Det er et paradoks at avkjørselen ble flyttet, men likevel finnes og blir brukt av hyttefolkene. I helgene er det nesten mer trafikk til parkeringsplassen enn til avkjørselen vår, sier Jørgen Tettenborn, en av de fastboende.
Anne Grethe og Tor Bergersen er også fastboende. De har en leieboer med barn i huset, og Tor har en sønn som går på videregående og bor hos han femti prosent av tiden.
– Jeg har flere ganger nesten blitt påkjørt når jeg skal svinge av. Det har vært snakk om centimetre og sekunder. Det er veldig skummelt, sier Anne Grethe Bergersen.
– Sønnen min ble nesten påkjørt da han gikk av skolebussen. Bussjåføren stod på fløyta. Etter det sluttet vi med buss og fikk drosjeskyss for han. Nå går han på videregående, og vi kjører han til skolen, sier Tor Bergersen.
– Når vi skal svinge av fra veien, må vi blinke og sette ned farten og se oss godt for, men det skumle er at mange tror vi blinker for å slippe dem forbi, og så kan farlige situasjoner oppstå, sier Anne Grethe Bergersen.

Kjører fort

I det tredje huset bor Halle Mikkelborg, som nylig har flyttet til Tusenvika, og det bor folk i det fjerde huset også, det som ligger nærmest veien. Alle bruker den samme avkjørselen.
– Det er helt vill kjøring forbi her. Fartsgrensa er 80, men mange kjører fortere. I tillegg er det både sving og bakke, så det er ikke oversiktlig nok, sier Mikkelborg.
– Ifølge Vegvesenet er det nok avstand i begge retninger for biler til å avpasse farten, derfor vil de ikke sette opp skilt. Men hvis man bare skal henvise til trafikkreglene og stole på at bilistene følger dem, trenger man jo ikke å sette opp skilt noen steder, sier Anne Grethe Bergersen.
– En annen ting er at bremselengden til trailerne er en helt annen for personbiler, og når man snakker om god sikt, så er det mange måneder med mørk vinter her, legger hun til.
– Vegvesenet sier de ikke har råd til vedlikehold av skiltene og at ulykkesstatistikken er for lav. Betyr det at noen må dø før farten blir satt ned? Da er det jo for sent, sier Jørgen Tettenborn.

Ingen skilt

De fastboende synes de blir forskjellsbehandlet, og viser til 60-sone i Neiden og i Pasvik, hytteavkjørsler som dukker opp langs E6 og manglende stedsnavnskilt.
– Det er dårlig at vi ikke engang har et stedsnavnskilt. Mange av bilene som kjører forbi er trailere, de er ikke lokalkjent og aner ikke at det bor folk her. Etter at Sydvaranger startet har tungtrafikken økt veldig, og de kjører veldig fort. Et skilt som sa Tusenvika ville gjort dem obs på at de kunne møte folk, sier Anne Grethe Bergersen.
– Og hva er forskjellen på Tusenvika og mange andre steder som er skiltet? Høybukta, for eksempel, er godt skiltet og der bor det like mange som her. Hvorfor får de skilt? Hva er grunnen til at mange små strekninger i Pasvik får 60-sone, men ikke vi, lurer Jørgen Tettenborn.

Tilknytning

– Hvorfor bor vi her, hvis det er så farlig, vil kanskje noen spørre. Men det handler om tilknytning til stedet, sier Anne Grethe Bergersen.
– Min familie har holdt til her i to, tre hundre år, og dette er min familie sitt sted. Tor har besteforeldre som har bodd like i nærheten. Vi har naturen og utsikten, havet. Vi har fått lakseplass og vi trives veldig godt her. Her har det bodd folk i lange tider, så hvorfor skal ikke vi få bo der vi hører til, som andre folk i kommunen, spør hun.

– Dette vil vi ta opp

Nestleder i Utvalg for plan og samferdsel, Hans Hatle (H), sier dette er en sak de vil ta opp. Saker for det tidligere trafikksikkerhetsutvalget er nå deres ansvar.
– Vi har hatt lignende saker, og vi kan ta dem opp videre med Statens Vegvesen. Trygghet i trafikken for alle som bor i kommunen er vårt ansvar, selv om veien tilhører staten, sier Hatle.
Han sier han også ser flere saker i sammenheng i Tusenvika.
– Brødrene Mikkelborg har jo søkt om å få lage avkjørsel for å drive næring ved sjøen. Hvis vi får en henvendelse fra de fastboende om redusert fart på grunn av trafikksikkerhet og man ser dette i sammenheng med ønske om å drive næring, så tror jeg saken vil veie litt tyngre. Jeg skal ikke vedta saken her, men lover at vi vil ta opp saken i utvalget hvis vi får en henvendelse fra de som bor i Tusenvika. Jeg ser helt klart et ønske om å drive næring, opprettholde bosetting og ha trafikksikkerhet i sammenheng, sier Hatle.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no