8. des
Arne Liaklev sitter på fylkestinget for MDG, og er bosatt i Sør-Varanger. Arkivfoto
 
Farvel til fossil fremtid for Finnmark
Å stemme på Ørjan Jensen fra Vardø er en stemme til en kandidat som vil arbeide for nye, fremtidsrettede næringer for Finnmark, ikke på gårsdagens løsninger og fossile luftslott, skriver hans kolleger i Miljøpartiet De Grønne i dette debattinnlegget.

Publisert: 07.sep.2017 18:04
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

Den siste tiden har politikere og næringslivet i Finnmark kappes om å ønske petroleumsnæringen velkommen til å etablere seg i fylket. Man drømmer om ilandføring, oljeterminaler, stamhavner helikopterbaser og flere tusen arbeidsplasser.

Med dagens lave priser på fossil energi vil en utbygging av de nordligste olje- og gassfeltene aldri bli realisert. En våt drøm om en storstilt fossil industriutbygging i Arktis vil bli et mareritt for fiskerinæringen og økosystemet i Barentshavet den dagen det skjer en ulykke ved en installasjon eller ved transport av olje/gass fra feltene.

Miljøpartiet De Grønne ønsker å gi oljeeventyret en lykkelig slutt.

Vi ønsker:

  • Å stanse åpning av nye olje og gassfelt på norsk sokkel.
  • Starte en gradvis og planmessig utfasing av petroleumsvirksomheten over en 15-årsperiode.
  • Satse målrettet på omstilling av kompetanse og teknologi i olje- og gassindustrien og leverandørindustrien.
  • Fjerne alle skattefordeler og subsidier til petroleumsvirksomhet og avskaffe TFO-ordningen.
  • Gi gode skattevilkår til grønne næringer inspirert av dagens fordeler til olje- og gassindustrien.

Norge må ta klimaansvar

Oljeutvinning er den største kilden til forurensing i Norge. Hvert år bidrar norsk olje og gass til over 500 millioner tonn CO2-utslipp i utlandet. Det er nesten ti ganger mer enn alle utslipp på norsk sokkel.

Klimaforskerne advarer oss om at nesten all fossil energi må bli liggende for å unngå katastrofale klimaendringer. Det gjelder ikke minst norsk olje i Arktis, som hverken er renere enn andre lands olje, eller kostnadseffektiv i global sammenheng.

En studie i Nature viser at all olje og gass bør bli liggende hvis vi skal unngå to graders oppvarming, og i Paris-avtalen har vi vedtatt at vi ønsker å begrense oppvarmingen til 1,5 grader.

Oljebransjen har lenge påstått at norsk olje og gass er verdens reneste. Sannheten er at gigantfelter i Saudi-Arabia er både renere og billigere, og ikke ligger i sårbare havområder. I alle tilfeller er utslippene fra produksjon under 10 % av utslippene fra olje- og gassutvinning.

Oljebransjen påstår også at fattige land trenger vår olje og gass. Realiteten er at Norge eksporterer olje og gass nesten utelukkende til rike OECD-land, og at disse landene i dag er i ferd med å fase ut sin egen bruk av fossil energi.

Oljesatsing er dårlig butikk

Å fase ut norsk olje og gass er ikke bare viktig for miljøet – det er også det klokeste Norge kan gjøre for å sikre vår egen velstand i framtiden. Det er nemlig stadig mer usikkert om vi vil tjene penger på oljeutvinning i framtida.

Allerede har nærmere 50 000 arbeidsplasser forsvunnet på grunn av stupende oljepriser. Store deler av norsk sokkel har lav lønnsomhet ved oljepriser under 50 dollar. Vi vet også at behovet for olje vil synke om verden lykkes med det grønne skiftet.

Norge har allerede tapt mye på å satse på gammeldagse næringer. Over hundre milliarder av fellesskapets penger er tapt i utlandet etter at Statoil har forsøkt å investere i fracking, tjæresand og andre forurensende prosjekter.

I Barentshavet har de to eneste feltene som er i drift – Snøhvit og Goliat – gått flere titalls milliarder over budsjett, og blitt ferdig flere år på etterskudd. Oljeeventyret er i ferd med å ta slutt, og De Grønne mener det bør bli en lykkelig slutt.

Omstillingg av økonomien

Hva skal vi leve av uten olje? Vi skal leve av det samme som Sverige, Danmark, Finland og de fleste andre rike land: et mangfoldig næringsliv. De færreste rike land lever av å selge én råvare.

Den største verdien Norge har er ikke olja vår, men kompetansen til alle som bor her. Den bør vi utvikle videre for å skape nye, grønne næringer innen bioøkonomi og øke satsingen på primærnæringene som er fundamentet for bosetting i Nord-Norge.

Å stemme på Miljøpartiet de Grønnes Stortingskandidat Ørjan Jensen fra Vardø er en stemme til en kandidat som vil arbeide for nye, fremtidsrettede næringer for Finnmark, ikke på gårsdagens løsninger og fossile luftslott.


Arne Liaklev
Fylkestingsrepresentant Finnmark
Miljøpartiet de Grønne

Farid Shariati
Kommunestyrepresentant Vadsø
Miljøpartiet De Grønne

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no