10. des
FORNØYD: Leder for grunn og rettigheter ved FeFo, Sverre Pavel (til venstre), sammen med advokat Håvard Sellæg Aagesen.
 
FeFo fornøyd tross halvering av tomtepris
Øst-Finnmark tingrett har fastsatt kvadratmeterprisen for sykehustomta i Kirkenes til 70 kroner per kvadratmeter. FeFo er fornøyd, Helse Finnmark avventende.

Publisert: 04.des.2013 15:01
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Avtaleskjønnet betyr at Helse Finnmark må betale 4,5 millioner kroner for tomta ved Andrevann, der det nye sykehuset skal ligge. FeFo ønsket 12,75 millioner kroner for tomta, mens Helse Finnmark tilbød 4,59 millioner.

Vurderer anke

Det er festetomta, som tidligere var Radius Kirkenes sin tomt, utgjør 63 602 kvadratmeter, som tingretten nå har fastsatt prisen til 70 kroner kvadratmeteren. I tillegg kommer areal som var avsatt til parkering (6600 kvadratmeter) og spesialformål, til henholdsvis 2,50 per kvadratmeter og 75 øre per kvadratmeter.
Til tross for at tingrettens dom nesten er i tråd med Helse Finnmarks tilbud, så sier advokaten Harald Pleym, som representerte helseforetaket, at de ennå ikke har tatt stilling til om de anker avgjørelsen.
– Vi har nettopp fått skjønnet og har ikke rukket å ta denne avgjørelsen annet enn å konstatere at dommen er noe høyere enn min klient mente var riktig. Nå skal vi sette oss ned og vurdere dette nøye. Vi har en måned på oss til en eventuell anke, men jeg vil tro at en avgjørelse på dette vil komme før jul, sier Pleym.
– Hva vil du råde din klient til?
– Dommen er klart nærmere min klients tilbud enn motparten, men dette er noe jeg må få diskutere med min klient, sier Pleym. Vi lyktes onsdag ikke i å få en kommentar fra Helse Finnmarks driftssjef, Øyvin Grongstad.

Fornøyd

I FeFo er man fornøyd med skjønnet som tingretten fastsatte, til tross for at spriket mellom deres tilbud og fastsettelsen er på hele 8,75 millioner kroner.
– FeFos hovedoppgave er å forvalte Finnmarkseiendommen og dens verdier på vegne av hele Finnmark. Det var derfor viktig for oss å få vurdert hva som er reell verdi av det næringsarealet som FeFo avgir til sykehustomt i Kirkenes, sier leder for avdeling for grunn og rettigheter i FeFo, Sverre Pavel.
Helse Finnmark og FeFo var enige om at tomteverdien skulle fastsettes ved avtaleskjønn.
– FeFo er fornøyd med at spørsmålet nå er avgjort. Dette har stor betydning for framtidig verdsetting av arealer, sier Pavel som understreker at det ikke er aktuelt å anke.
– Og det til tross for at spriket mellom det dere tilbød og det som nå er fastsatt er 8,75 millioner kroner?
– Vårt tilbud var ingen objektiv tilbud eller et absolutt krav. Det eneste vi hadde å legge vekt på var to tidligere salg og en takst. Vi var sterkt usikre på om dette var riktig pris. Nå har vi fått en objektiv tredjepart til å fastsette en pris og dette er vi godt fornøyde med. Vi registrerer også at tingretten såpass sterkt legger vekt på reguleringsbestemmelsene i skjønnet, noe vi også setter pris på, sier Pavel.
– Helse Finnmark vurderer en anke?
– Javel, sier Sverre Pavel.

Regulering

Retten fant at reguleringsbestemmelsene av 2007 setter klare føringer og begrensninger for den utnyttelsen man kan påregne av området. Her er, ifølge tingretten, usikkert om arealet overhodet vil la seg utvikle til andre formål, til tidsperspektivet, den mulige utnyttelsesgraden og til utviklingskostnadene, er klart prisreduserende. Andre begrensninger på arealet følger av skiløypa, krigsminnene, at det er en nybygget barnehage i nærheten, at det reguleringsmessig er gitt adgang til å bygge en ny skole like ved, at et nytt betydelig boligfelt bygges inn mot næringsområdet og at vannet og strandkanten begrenser bruk for befolkningen i området. At området heller ikke hadde godkjent adkomst og at vann- og avløpsløsningen for området er kostnadskrevende, må også anses som klart prisreduserende.
– Retten har funnet at bruksverdien klart må anses lavere enn salgsverdien, heter det i dommen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no