21. okt
VEDTAK: Grunneier har ansvaret, sier Miljødirektoratet og pålegger FeFo å gjennomføre grunnundersøkelser på land og i sjø rundt det tidligere skipsverftet Varanger Maritim.
 
FeFo må ta ansvaret
Miljødirektoratet har bestemt at det er FeFo som har ansvaret for eventuell forurenset grunn utenfor det tidligere skipsverftet på Bugøynes.

Publisert: 30.mar.2015 15:46
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Anken fra FeFo førte ikke fram og Miljødirektoratet har nå bestemt at de som grunneier har ansvaret for å gjennomføre miljøundersøkelser og risikovurdering på land og sjø utenfor tidligere Varanger Maritim på Bugøynes. Miljødirektoratet opprettholder dermed Fylkesmannens vurdering i saken.

Arctic Offshore

Avdelingsdirektør Signe Nåmdal skriver at Miljødirektoratet ikke anbefaler at Fylkesmannen gir pålegg om undersøkelser til Arctic Offshore nå, men tar forbehold om at pålegg eller refusjonskrav kan bli aktuelt på et senere tidspunkt hvis nye opplysninger i saken eller utviklingen i saken skulle tilsi dette, heter det i vedtaket.

Les også: Krangler om miljøansvar

Gikk konkurs

Saken dreier seg om at skipsverftet Varanger Maritim i 2007 ble pålagt av Fylkesmannen å gjennomføre milijøundersøkelser innen 2008. Pålegget ble ikke oppfylt og Fylkesmannen knyttet tvangsmulkt til pålegget i februar 2009.

Året etter gikk Varanger Maritim konkurs uten at miljøundersøkelsene ble gjennomført.

I 2011 fikk grunneier FeFo pålegg fra Fylkesmannen om å gjennomføre grunnundersøkelsene, og i tillegg ble Arctic Offshore, som nå fester på tomta, varsel om at de også kanskje måtte bidra med miljøundersøkelsene.

Endelig vedtak

FeFo har ikke vært enig, og har klaget på denne saken, og derfor har den til slutt endt opp i Miljødirektoratet.
Miljødirektoratet viser til forurensingslovens paragraf 51 der det åpnes for at flere kan holdes ansvarlig for samme forurensing.

De viser også til en høyesterettsdom som sier at grunneier er ansvarssubjekt, eventuelt ved siden av andre, og at det bare er i helt spesielle tilfeller at dette kan tenkes å ikke gjelde.

Vedtaket i Miljødirektoratet er endelig og kan ikke påklages.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no