8. des
HULLETE: Tårnetveien trenger vedlikehold, men noen må betale for det. (Arkivfoto: Yngve Grønvik)
 
FeFo står på sitt – det samme gjør hytteeierne
Finnmarkseiendommen vil ikke ha noe å gjøre med Tårnetveien. Hytteeierne vil ikke ha veilag i det hele tatt. De fleste partene har anket saken til lagmannsretten.

Publisert: 11.feb.2017 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Finnmarkseiendommen (FeFo) sendte inn sin anke på saken i slutten av januar. De mener at de ikke skal ha noen andel i veilaget, og ønsker heller ikke å betale saksomkostninger.

FeFo mener jordskifteretten ikke tok nok hensyn til betydningen saken vil få for fremtidige veisaker.

- Dette er den første store bruksordningssaken verdørende vei i Finnmark hvor FeFo som grunneier over store utmarksarealer er involvert og har blitt tilkjent andel i veilaget. Denne forpliktelsen vil gjelde så lenge veien eksisterer. Saken vil videre kunne få betydning for øvrige veier som går over FeFo-grunn, skriver FeFo i anken.

FeFo argumenterer for at de ikke har bruk for veien, tross at de er grunneier, og at de bare får små inntekter fra området. De vil ha mer av ansvaret over på Forsvaret i stedet for dem, og etterlyser bedre informasjon om hvor mye hytteeierne egentlig bruker veien.

Jordskifteretten vurderte at det finnes mange forskjellige omstendigheter rundt veiene i Finnmark, og at hver veisak dermed må vurderes for seg selv. Uansett må nå lagmannsretten ta stilling til dette.

Egen anke

Ishavsveien hytteforening har også anket saken på vegne av 61 hytteeiere. De mener at det er feil å i det hele tatt danne et veilag for Tårnetveien, ifølge deres advokat Jens Bernhard Herstad.

- Anken deres går på at de mener det er en offentlig vei, ikke privat. Dermed er det ikke grunnlag for å danne et veilag eller å fordele kostnadene på de som bor der. Det er et offentlig ansvar i stedet, sier Herstad.

Hytteforeningen bestemte seg for å anke på generalforsamling i slutten av januar, forteller foreningsleder Geir Braathu.

Han påpeker at det fremdeles er 14 festere langs Tårnetveien som ikke var med i foreningen da anken ble fremlagt. Disse blir ikke representert av Herstad i saken, om de ikke selv hyrer ham.

- De må eventuelt ordne egen anke, sier Braathu.

Jan Egil Trasti i Reinbeitedistrikt 1-2-3 forteller at de også har anket saken. Han kunne ikke prate om detaljene, men distriktet kommenterte til jordskifteretten at trafikken på veien er en ulempe for reindrifta, og at reindrifta skal ha fri adgang til reindriftsområdet.

Ingen kommuneklage

Sør-Varanger kommune hadde ingen umiddelbare klager på dommen i jordskifteretten i desember. Det er heller ikke sendt noen anke fra kommunen til lagmannsretten, forteller plan- og utviklingssjef Håvard Lund.

- Vi har i utgangspunktet sagt at vi er med i veilaget om veien holdes åpen for alminnelig ferdsel. Dette tok jordskifteretten også hensyn til. Vi har hatt noen utlegg i forbindelse med veien før, og dette er ikke noe verre, sier Lund.

Forsvarsbygg har heller ingenting å utsette på tingrettens dom, og har dermed ikke kommet med noen egen anke i saken. Det forteller seniorrådgiver Inge Bertheussen i Forsvarsbygg.

De blir like fullt part i saken når den eventuelt kommer opp i lagmannsretten.

Tårnetveien-saken

  • Tårnetveien er også kjent som Ishavsveien. Veien går fra Tårnet i Jarfjord mot russegrensa, og brukes blant annet av hytteeiere i området, Forsvaret, reindriftsfolk og friluftsinteresserte generelt.
  • Spørsmålet om hvem som skal betale for vedlikehold av Tårnetveien i Sør-Varanger, også kjent som Ishavsveien, kom opp i Finnmark jordskifterett 20. desember. Jordskifteretten fordelte ansvaret i et nytt veilag slik:

- Forsvaret: 41,8 prosent

- Hytte/eiendomseierne: 28,4 prosent

- FeFo: 14,2 prosent

- Sør-Varanger kommune: 14,2 prosent

- Reinbeitedistrikt 1-2-3: 1,4 prosent

  • Disse skal betale en slik prosentandel av vedlikeholdsavgiftene på veien fremover. Det er beregnet en kostnad på totalt cirka 128 000 kroner for ett års vedlikehold av veien. For hytteeierne betyr det omtrent 415 kroner hver i året - men det er om utgiftene ikke forandrer seg, noe flere er redde for.
  • Kraftselskapet Tinfos har også en eiendom langs Tårnetveien, og er en del av hytte/eiendomseierne. De er imidlertid en egen part i saken, utenfor hytteforeningen.
  • I tillegg fordeles kostnadene for rettsbehandling i jordskifteretten, totalt kroner 146 840 kroner, prosentvis på partene i veilaget.
  • Diskusjonen om hvem som har ansvaret for Tårnetveien har gått i årevis. I januar 2015 ble saken tatt til jordskifteretten, og den var i behandling der til slutten av 2016. Nå skal den til lagmannsretten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no