7. des
EFTA: Slik ser EFTA-merkingen ut. Dette er den gamle, ikke lenger gyldige merkingen på finnbiff-pakkene, men nye EFTA-nummer har samme type merking. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Feil finnbiff-nummer
Pakker med Varanger Finnbiff endte opp i diskene med utdatert EFTA-nummer, så man kunne ikke se hvor kjøttet ble produsert. Slik finner du hvor dine matvarer kommer fra.

Publisert: 06.jan.2017 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

EFTA-nummeret viser hvilken bedrift som har produsert maten din. Det skal stå tydelig merket. Eksempelvis betyr EFTA-nummer M141 på en Litago-pakke at råvarene i melkepakken kommer fra TINE-Meieriet Brumunddal.

Det blir vanskeligere når nummeret ikke lenger eksisterer. Det er noe som skjedde med en del pakker med Varanger Finnbiff fra Finnmark Rein AS som havnet i frysediskene i Kirkenes i vinter. Finnmark Rein pleide å være i Bugøynes, og ifølge disse pakkenes EFTA-nummer er det fremdeles der. Men firmaet flyttet fra Bugøynes i 2014, og nummeret 1770 eksisterer ikke lenger på EFTA-lista. Dermed er det ikke merket på pakkene hvor kjøttet kommer fra, og det er ikke lov ifølge Mattilsynet.

Klister-tillatelse

Direktør Are Smuk Figved i Finnmark Rein forteller at det skulle vært klistermerker med nytt EFTA-nummer på de gamle pakkene. Normalt sett er det ikke lov, men de fikk midlertidig tillatelse av Mattilsynet fordi de hadde masse emballasje igjen fra Bugøynes.

- All Varanger Finnbiff som er produsert etter september 2014, er produsert i Tana. Det skal være klistermerker på alle pakkene, men vi mistenker at en del ble hoppet over, sier han.

Mattilsynet kommenterer ikke enkeltsaker, men seniorrådgiver Ragnhild Margit Arnesen forteller at feilmerking kan være alvorlig i Mattilsynets øyne, avhengig av hva årsaken er.

- Det kan være alt fra uaktsomhet, ved for eksempel bruk av gammel utdatert emballasje, til bevisst dokumentforfalskning, skriver hun.

Slik søker du

Om du vil finne ut hvor matvarene i ditt skap kommer fra, kan det undersøkes på Mattilsynets hjemmesider. Det er imidlertid litt komplisert å finne frem i listene.

Søk etter «Godkjente produkter og virksomheter» i søkefeltet øverst til høyre på mattilsynet.no. Finn den kategorien varen tilhører på den siden, og se deretter etter kolonnen merket «Godkjenningsnummer» eller «Authorization number». Det er her du finner EFTA-nummeret.

Finnmark Rein i Tana har for eksempel nummeret 614, og finnes under «Section 4 Wild Game Meat».

Det finnes også en del sider som lar deg søke direkte etter EFTA-numrene, men disse er ikke bestandig oppdatert.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no