22. okt
AVVIK: Tilsyn av kommunens lekeplasser viser en rekke avvik av større og mindre grad. Heller ikke de nye apparatene på Kirkenes skole passerer feilfritt. På apparatet til venstre kan barn risikerer å hekte fast klær og sette fast hodet.
 
Feil og mangler på alle kommunens lekeplasser
Og nå har Sør-Varanger kommune sagt opp avtalen med kontrollorganet. – Vi har utviklet god kunnskap og kompetanse, sier rådmann, Bente Larssen.

Publisert: 22.jul.2014 16:46
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Det er firmaet Lekeplasskontrollen som nå har gjennomført tilsyn ved lekeapparater ved skoler og barnehager i Sør-Varanger. Rapportene fra kontrollen viser feil og mangler i forskjellig grad.

Sjekker konsekvens

Jan Heyerdahl er faglig leder hos firmaet Lekeplasskontrollen AS, et uavhengig kontrollorgan som kommunen har hatt avtale med de siste seks årene. Han forteller at de kontrollerer apparater etter felleseuropeisk standard, og at avvik skal klassifiseres i kategoriene; C, B og A. Sistnevnte betegner mangler som kan føre til fare for liv. Han mener det er viktig å få frem at dette er konsekvensgrader dersom det verste skjer - ikke risikovurderinger. Det er eier av apparatet som er ansvarlig for å gjøre denne.

– Våre inspektører er alle personlig sertifisert på felleseuropeisk standard. Vi kontrollerer også i henhold til det samlede norske regelverk der merknader føres som «mulig risikosituasjon».

– Rapportene våre viser hva konsekvensen kan bli dersom det skjer en hendelse reglene beskriver. For eksempel om noen ramler ned på noe, havner i klem, eller andre ting. Mange apparater der vi avdekker feil, har stått slik i mange år, uten at noe er skjedd.

Pirkete?

Heyerdahl hører ofte at rapportene er pirkete, en konsekvens av de krav som stilles til det de gjør, og deres sertifisering ifølge ham.

– Unger er de minst kyndige og mest aktive. Et barn som ramler ned fra et lekestativ og treffer en stubbe, kan slippe unna med skrubbsår, men dersom det ramler aldeles feil, kan det i verste fall føre til invaliditet eller død, forklarer han. Det er det vi skal se og beskrive, slår han fast.

Nyskolen med feil

Det ble avdekket feil og mangler av forskjellig grad hos samtlige lekeplasser i kommunen. Heller ikke apparatene ved Kirkenes skole, kom gjennom nåløyet. På et kombinertapparat med sklie og klatrestativ, ble det påpekt både hektefare for klær og hode. Klær og snører som hekter seg fast, er også det som forårsaker flest ulykker.

Har gode rutiner

Rådmann Bente Larssen opplyser i en epost at avvik som blir avdekket alltid blir fulgt opp, enten de er store eller små. Kommunen har hatt denne avtalen i seks år, men har nå valgt å si den opp på grunn av økonomiske årsaker. Rådmannen opplyser at de da sparer 120 000 kroner i året.

– Det er ikke pålagt å ha en avtale for gjennomgøring av lekeplasskontroll. Like fullt har Sør-Varanger kommune prioritert å ha en slik avtale i seks år. I disse årene har vi opparbeidet en god kompetanse på området. Det er også utarbeidet overordnede HMS-rutiner som skal følges opp av skolene, opplyser hun.

Evaluering

– Fra administrasjonens side har vi nå igangsatt en intern evaluering av lekeplasskontrollen. Denne har også fokus på tiltak videre, opplyser hun. På bakgrunn av denne gjennomgangen vil rådmannen så ta stilling til om det skal gjennomføres ekstern kontroll av lekeplasser hvert andre eller tredje år.
Dersom du er nysgjerrig på hvordan tilstanden på lekeplassen er på de forskjellige skolene, ligger rapportene tilgjengelig på kommunens nettsider.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no