20. okt
HURTIGRUTEJUL: Janet Whiteside fra England skal feire norsk jul ombord i Hurtigruten i år.
 
Feirer jul langs norskekysten
Ekteparet Janet og David Winterside fra Southampton i England lar kalkunen være i fryseren denne jula. Nå er det Hurtigruten og en forblåst norskekyst som gjelder.

Publisert: 23.des.2014 18:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

I timene som hurtigruteskipet MS Midnatsol lå til kai i Kirkenes søndag, var det ikke mange gjester ombord. De fleste forlot båten og dro på ulike utflukter. På niende dekk traff vi Janet, som den eneste. Mens ektemannen David hadde tatt på seg pelsen, tykke støvletter , tatt beina fatt og begitt seg ut i et forblåst Kirkenes, nyter Janet freden og roen med en god bok.

– Beina er ikke som de var, sier Janet.

Gleder seg

Ifølge hurtigrute-mannskapet er de fleste av de som velger å feire jul ombord på hurtigruten utenlandske. En og annen nordmann går ombord, men for det meste er de engelskmenn, tyskere og amerikanere.
Denne jula har det engelske ekteparet Whiteside gledet seg lenge til.

– Vi setter pris på å være på sjøen og bor ved marinaen hjemme i Southampton i det sørlige England selv. Å komme hit til Norge og oppleve dette i juledagene, er bare helt fantastisk. Vi gleder oss veldig, sier Janet.

Reisen nordover fra Bergen gikk med hurtigruteskipet Lofoten. Midnatsol skal ta de tilbake til Vestlandet igjen, med ankomst andre juledag.

– Dette er andre gangen vi reiser med Hurtigruten. Forrige gang fløy vi til Tromsø og tok båten sørover. Men vi forsto at vi måtte enda lenger nord. Vi liker denne måten å reise på. Vi har også vært på ulike cruisetyper til Karibien og andre steder i verden. Det vi liker med dette er at det ikke er nødvendig å dresse seg opp. Man kan være seg selv på en måte som vi liker, sier Janet og ser utover et Kirkenes som er forholdsvis mørkt. Det er tross alt årets mørkeste og lengste dag.

– Hvordan klarer dere dette. Jeg blir deprimert av mørket, sier Janet og ser over brillene.

– Dere er ikke redde for ferden sørover da? Det kan bli ruskete?

– Nei, været er hva man er kledd for. Litt vær er bare fascinerende, sier kvinnen som bor på den engelske solkysten.

– Liker du julen?

– Ja, og jeg er heldigvis ikke typen som trenger å være hjemme. Det er fint å reise rundt. Vi har fire barn og ti barnebarn og alle dem reiser også rundt. Er det ikke flott? Vi gleder oss og kunne ikke tenkt oss en bedre jul enn å la norskekysten fare forbi mens vi spiser god mat og feirer jul. Merry Christmas, sier Janet og skuler utover vinter-Norge.

Julegudstjeneste

Julaften kommer MS Finnmarken til Kirkenes. Den blir liggende i ett døgn. Ifølge daglig leder ved Hurtigrutens crew-senter i Kirkenes, Trygg Arne Larsen, vil de ha ulike aktiviteter ombord det døgnet båten ligger her.

– Mange feirer julaften ombord. Blant annet skal det være gudstjeneste ombord i båten. Noen drar på land og drar i kirka i sentrum, mens andre velger å bli igjen, sier Larsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no