8. des
BESØK: De tidligere grensekompanisjefene Arnt Nystad, Kristoffer Botten, Stian Sørensen, Dagfinn Torkildsen, Ola van der Eynden tas i mot av stabsoffiser Arild Kubban og dagens grensekompanisjef Torgeir Brøndbo. (Alle foto: Tor Sandø).
 
Feiret nye tider med gamle sjefer
Tidligere grensekompanisjefer ble grundig feiret i helgen da GSV markerte overgangen fra grensekompaniet til Pasvik-og Jarfjord-kompaniene.

Publisert: 17.jun.2014 17:28
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Nåværende kompanisjef i Jarfjord-kompaniet, Torgeir Brøndbo, hadde invitert alle tidligere kompanisjefer til sammenkomsten.

- Vi gjør dette for å vise en ekstra heder til alle som har hatt denne sjefsjobben. Og for å bevare gamle minner, sier Brøndbo.

Materielldemonstrasjon

Fredag ettermiddag var kompanisjefene på Elvenes grensestasjon. Her ble grensevaktenes utstyr vist fram, samtidig som de fikk en grundig innføring i jobben som gjøres i kompaniet.

Den eldste av alle kompanisjefene som deltok, er 88 år gamle Kristian Sten Andreassen fra Kirkenes. Han overtok sjefsjobben i kompaniet helt fra starten av, i 1961. Før det het det grenseoppsynet.

- Han er veldig sprek og deltok på deler av programmet vårt, sier Brøndbo.

Totalt deltok ti tidligere kompanisjefer på programmet.

- Noen av de som kom er pensjonister, mens andre fremdeles er i tjeneste, sier dagens kompanisjef. Han innrømmer at de tidligere kompanisjefene spiller en meget viktig rolle i dagens Grensekompani.

- Jeg har ikke truffet så mange av dem før og har tenkt mye på de som har vært her før. Jeg har tenkt på om de har bantes av de samme tingene og møtt på problemer der vi har gjort det. Det er mye god motivasjon i angst og redsler. Vi har en historie å forvalte og det tar vi på alvor, sier Brøndbo.

Elvenes-soldatene Andreas Olsen og Louis Anda ga de fem kompanisjefene som deltok på programmet fredag en grundig innføring i hva som er blant materiellet til grensesoldatene i 2014.

Disse fem var Ola van der Eynden (GSV fra 1972 til 1982, Grensekompanisjef 1985-86), Dagfinn Torkildsen (GSV fra 1969-82, Grensekompanisjef 1981-82), Kristoffer Botten (GSV og Grensekompanisjef 1982-83), Arnt Nystad (GSV 1961-81, Grensekompanisjef 1979-81) og Stian Sørensen (GSV (1997-2001, Grensekompanisjef fra 2005 til 2008).

Hyggelig gjensyn

- Dette har vært et veldig hyggelig bekjentskap og gjensyn. Jeg har faktisk ikke vært tilbake her siden jeg flyttet herfra i 1982, sier Botten.

- Byen har forandret seg masse, GSV likeså. Vi har utrolig mange gode minner herfra, både når det gjelder folket og kommunen, sier Torkildsen.

- Dette er en unik avdeling, som den eneste avdelingen ved siden av Garden der oppdraget har vært likt helt fra begynnelsen, sier Nystad.

- Og så er gjengen på andre siden av grensen den samme, føyer van der Eynen til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no