22. okt
SKOLEKOR: Skolekoret innledet jubileumsfesten med sanger fra Norge, Finland og Russland. (Alle foto: Tor Sandø).
 
Feiret sprek 80-åring
Hele tirsdagen feiret den spreke 80-åringen Pasvik folkehøgskole seg selv. Med god grunn. En tidligere rektor dro historiske linjer 140 år tilbake i tid for jubilanten.

Publisert: 20.jan.2017 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Folkehøgskolens gymsal var dekket til fest, kaker var bakt, kaffe kokt og brus og saft satt fram på bordene. Jubilanten var klare for å ta i mot godt over hundre mennesker som ville feire. Men allerede før dette hadde elever og personalet feiret seg selv hele dagen.

Skolekoret innledet festkvelden med sang, med sin dirigent Sigrid Sæterhaug. Og her var både norske, finske og russiske sanger. Dermed var festen satt.

Skryt

For Pasvik folkehøgskole har vært viktig for Barentsregionen. Det understreket også ordfører Rune Rafaelsen i sitt innlegg.

- Folkehøgskolen har vært en skole på hjul, en skole i bevegelse. I tidligere tider var skolen et senter for kontakten med det som da var Finland. Skolen har vært i Alta, Finnfjordbotn, Seida, Ropelv i tillegg til Sandnes, sa Rafaelsen.

Ordføreren dro linjer mellom de store bautaene i folkehøgskolens historie, rektorene Paul Kjeldsberg og Svein H. Sørensen.

- Disse to tok skolen med seg rundt hele Nordkalotten og har en stor ære for den stillingen skolen har i dag. Skolen står aldri med begge beina plantet, men er i bevegelse. Bevegelser og kontakt over grensene sto sterkt i tidligere tider og gjør det i like sterk grad i dag. Skolen integrerer også psykisk utviklingshemmede på en måte som ingen andre skoler gjør. De tar et samfunnsansvar som ingen andre skoler tar, sa Rafaelsen. Han skrøt også over den nytenkningen som den nye linja Hot Arctic (geopolitikk i nord) bringer med seg.

140 år

Åsmund Røst var rektor ved det som da het Svanvik folkehøgskole fra 1999 til 2011. Han skulle trekke linjene tilbake til starten i 1936, men innledet med å si at man faktisk kunne trekke disse linjene ytterligere år tilbake i tid.

- Det er 80 år siden skolen kom til Svanvik, men jeg vil også nevnte året 1876 da fylkets første skole, Finmarkens Amtskole, ble vedtatt bygd i Alta. Da var tolv gutter elever ved skolen. En av fagene de hadde var våpenøvelse, sa Røst.

Skolen ble flyttet rundt, blant annet til Vadsø, tilbake til Alta, Vadsø igjen og Tana.

- Men så ble det jo bygd veldig opp i Pasvikdalen. Dette var en tid hvor det var Finland på andre siden og det ble viktig for myndighetene og bygge opp her. Vei fra Kirkenes til Nyrud, forsøkssenter, turiststasjon og kirka i 1934. Det ble bygd masse. Og alt dette var det forsvarsdepartementet som sto bak, rett og slett for å trygge nasjonalstaten.

Brann

Svanvik ungdomsskole sto klar i 1936, med Lars Aanestad som rektor.

- Han var headhuntet og innførte finsk tid på skolen, for å holde soldatene unna jentene på skolen. Guttene hadde sløyd, jentene husstell.

Stalin angrep Finland i 1939. Dette var en smakebit for hva som skulle komme. Krigen kom, tyskerne inntok Pasvik, skolen ble omgjort til feltlasarett og da de rømte fra Finnmark i 1944, brant de skolen. Da startet en omflakkende tilværelse. Skolen lette etter en ny plass å drive og falt ned på Finnfordbotn utenfor Finnsnes. Så var det Skaidi fra 1949 til 1964 og Ropelv fra 64 til 69. 10. desember 1969 var det klart for en ny brann. Folkehøgskolen mistet alt. Neste stopp ble Skogfoss.

- Hele tiden var planen å vende tilbake til Svanvik. Det var sterke krefter for å bygge den nye folkehøgskolen på Sandnes. Men Pasvik mobiliserte og slo hardt i bordet for å få skolen hjem igjen. Høsten 1974 sto den nye folkehøgskolen klar på Svanvik, klar til å ta i mot 90 elever, sier Røst.

Skolen i dag

Under feiringen tirsdag fikk dagens elever rikelig anledning til å si hvor godt de liker seg på skolen, blant annet gjennom to filmer som ble spilt.

- Dette er en unik plass, med et variert dyreliv og klima man ikke ser sørpå, sa Aimeé Holtan og Erlend Nordvoll.

20-årige Anna Tillung fra Voss jobber som stipendiat (andre års elev) med markedsføring ved skolen. Hun kom til skolen sammen med hunden sin, samojeden Levis, for halvannet år siden og har forelsket seg i Finnmark.

- Ja, her ønsker jeg å bli boende. Jeg har en bror som har vært i militæret her. Det er litt kaldt her, men menneskene er veldig varme, slik de er jo lenger nord de kommer. Det er fantastisk å gå på folkehøgskole, ett år der du omtrent får gjøre som du vil og på linjer som preger deg. Og miljøet mellom oss litt over 40 som går her er fantastisk godt. Og så har vi elever fra Japan, Sveits, Russland, Syria. I tillegg til norske elever fra hele landet og også elever fra samiske områder. Så vi lærer mye av hverandre, sier hun.

Nå vil hun søke seg til arktisk friluftsliv i Alta kommende høst.

- Jeg kunne gått her enda ett år jeg. Vi har elever fra tenåra til over 50 og alle storkoser seg. Vi hadde litt dårlig søkning til dette skoleåret, men vi skal gjøre en god markedsføringsjobb og bruke hjemmesider og sosiale medier godt. Og være med på utdanningsmessa på Lillestrøm, sier hun.

Hilsninger

Midt mellom et utall store, fine, søte og velsmakende kaker, så kom det mange hilsninger til jubilanten. Irana Høgsve hadde god kontakt med folkehøgskolen da hun bodde i Nikel og jobbet for skole nummer 3, Odd Emanuelsen hilste på vegne av Foreningen Norden og Aksel Emanuelsen på vegne av Pasvikdalen pensjonistforening, idrettslaget Nordlyset og Pasvik jeger- og fiskerforening. I tillegg kom det hilsninger fra samarbeidsskolen skole 31 i Murmansk, fra Bioforsk Svanhovd og andre lokale foreninger i Pasvik.

- Det er morsomt å ha bursdag, sa en overveldet rektor Ketil Foss ydmykt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no