21. nov
NEDLAGT: - Eiendomsskatten er så høy at vi går med underskudd, forteller Harald Komeros og Roy Mikkola i Felles Neiden. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Felles Neiden lagt i grus av eiendomsskatt - nedleggelse truer også laksefestivalen
Organisasjonen Felles Neiden har vedtatt å oppløses.

Publisert: 05.apr.2017 17:52
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Felles Neiden ble startet som en paraplyorganisasjon for alle lag og foreninger i Neiden. Foregangsmann for dette var daværende rektor ved skolen, Kåre Våga.

Underskudd

- Felles Neiden har blant annet vært høringsinstans for saker som har angått hele Neiden, har arrangert Laksefiskefestivalen og har forpaktet grustaket som alle i Neiden har nytt godt av. Spesielt gjelder det gårdbrukerne som er helt avhengige av å fylle på masse til foringsplasser, men også hus- og hyttebyggere har brukt grustaket til fyllmasse.

- Da det ble startet betalte vi ikke eiendomsskatt. Salg av grus har vært den eneste inntekten vår, men når vi må betale 3 400 kroner i kvartalet i eiendomsskatt for grustaket, går vi i underskudd. Da så vi ikke annen løsning enn å legge ned, sier Harald Komeros i styret i Felles Neiden.

Ulønnsomt

- Vi har ingen andre steder å hente grus. Det nærmeste stedet er nå Sandnes, og det blir veldig dyrt. Transporten koster mer enn grusen, og det blir fort mange tusen hvis man trenger et lastebillass, sier Roy Mikkola. Han har vært aktiv i Felles Neiden helt siden starten.

- Den gangen hentet man nøkkel til bommen hos kassereren, kjørte og hentet grus selv og betalte tretti kroner kubikken. Det har alltid vært en fin ordning for folk i bygda, men hvis vi skulle sette pris på grusen etter eiendomsskatten, ville det ikke lønne seg for folk å hente her, sier Mikkola.

Avvikle

En viss prosent av inntektene ble satt i et fond som skulle brukes til å slette grustaket når det en gang skulle stenges. Den tiden har kommet nå.

- Vi har nok penger på fondet til å planere og slette grustaket, men spørsmålet nå er om vi må betale eiendomsskatt for hele året. Da kan det hende at vi ikke har penger igjen til å slette det, men vi får ikke lov å avvikle før vi har slettet det, sier Komeros.

- Så spørsmålet nå er om noen andre kan overta det, men det spørs vel om noen har råd til det med den dyre eiendomsskatten, sier han.

- Hvis det blir noen penger igjen når vi er ferdig, skal de gå til Grendehuset, legger han til.

Festival i fare

Når Felles Neiden legger ned, går det også ut over andre aktiviteter. Organisasjonen har arrangert laksefiskefestivalen i Neiden, og nå vurderer Fiskefellesskapet om de må legge ned festivalen.

- Nå må i alle fall noen andre arrangere festivalen, sier Roy Mikkola.

- Egentlig burde man fått fritak fra å betale eiendomsskatt, men det er det vel bare politikerne som kan gjøre, sier Mikkola.

Det er FeFo som eier grunnen som forpaktes av Felles Neiden for grusuttaket. Grustaket vil bli slettet i løpet av sommeren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no