16. okt
STOPP: Leif Petter Hansen i Fellesforbundet og tillitsvalgt Eirik Slettebø krever at ledelsen i Sør-Varanger Avis starter nedbemanningsprosessen på nytt.
 
Fellesforbundet vil tilbake til start
Leif Petter Hansen i Fellesforbundet og tillitsvalgt for grafikerne i Sør-Varanger Avis, Eirik Slettebø, mener nedbemanningsprosessen må tilbake til start.

Publisert: 23.jun.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

SVA-kutt:

Leif Petter Hansen sier at hovedavtalen ikke er fulgt når ikke tillitsvalgte har blitt tatt med på nedbemanningsprosessen.

- Hovedavtalen er helt klar på at tillitsvalgte skal være med på en slik prosess. Hvis man finner at det ikke finnes andre muligheter enn oppsigelse, så skal de ansatte være trygge på at beslutningen var riktig, og at de har fått være med og si sitt, sier Leif Petter Hansen.

- Viktig prosess

- Dette har ikke skjedd i Sør-Varanger Avis. Her fikk sju ansatte en konvolutt med navnet sitt på og en innkalling til drøftingsmøte. Et slikt møte skal avgjøre om den ansatte vil bli oppsagt eller ikke. Det er en alvolig avgjørelse som skal tas for den ansattes videre arbeidsliv. Men de har ikke fått være med på prosessen i forkant, og selv om jeg ikke har konkrete bevis for det, har jeg inntrykk av at avgjørelsen om oppsigelser allerede var tatt fra ledelsens side, sier Leif Petter Hansen.

På nytt

Han sier at i telefonmøte med daglig leder Tor Sara kom det fram at det ikke har foregått slike møter på forhånd.

- Dette er en så klassisk feil at jeg er litt overrasket over at det kan forekomme i 2016, sier Hansen.

Han sier at han har bedt daglig leder Tor Sara om å rykke tilbake til start og begynne prosessen på nytt.

- Nå skal tillitsvalgt Eirik Slettebø få tilgang til alle dokumenter i saken og tid til å se om det kan finnes andre alternativer enn nedbemanning og oppsigelser, sier han.

Ble dømt

Hansen legger til at brudd på Hovedavtalen er alvorlig, og at det i Halden tingrett i fjor var en lignende sak. Der ble ansatte i kabelselskapet Nexans sagt opp, men prosessen med nedbemanningen var så dårlig at selskapet ble dømt i tingretten. Oppsigelsene ble kjent usaklige.

- Derfor vil også ledelsen tjene på å følge Hovedavtalen, sier Hansen.

- Ikke nok

Eirik Slettebø sier at så lenge han ikke har dokumentasjon som viser noe annet, har Sør-Varanger Avis en stor verdi som papiravis, og er et unikt produkt i Norge.

- Vi må finne ut om det er mulig å tjene penger på andre måter før vi tenker på nedbemanning. Den informasjonen vi har fått til nå kommer bare fra Tor Sara, og det er ikke tilstrekkelig, sier han.

- Tidspress

Tor Sara fra Altaposten, som etter styremøte i forrige uke ble valgt til ny daglig leder i Sør-Varanger Avis, sier at han har bedt advokat om å vurdere kravet fra Fellesforbundet.

- Vi er i samtaler med jurist for å få vurdert om vi har fulgt boka eller ikke, sier Sara.

- Problemet vårt er at situasjonen i avisa krever at prosessen går fryktelig fort. Vi er under tidspress. Hvis noe er gjort feil, må vi finne ut av det og så se på hvordan vi skal komme videre, sier Sara.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no