9. des
FÆRRE: Det ble tatt ut færre elg i Pasvik i år. (Arkivfoto: Yngve Grønvik).
 
Felt færre elg i Pasvik enn det som var målet
Tallene viser at det ble felt færre dyr i år enn i fjor på Finnmarkseiendommen.

Publisert: 24.nov.2014 22:41
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

Det ble felt totalt 749 dyr på Finnmarkseiendommen i år. Det er syv færre enn året før, da tallet var 757.

Sviktet

I Sør-Varanger ble det felt 43 dyr, fordelt på 13 okser, 4 kyr, 4 ungokser, 5 kviger og 17 kalver. Målet har vært å øke fellingen i Sør-Varanger, men utmarksforvalter Anders Ims i FeFo, forteller at fellingen har sviktet sør i Pasvik.

- Vi vet ikke helt hva årsaken er til det. Vi må få inn alle data først. Det kan imidlertid være så enkelt som at fellingsmålet er satt for høyt, sier han. Målet for Sør-Varanger lå på 50 dyr, og ble dermed ikke oppfylt. Kvota var satt til 63.

- Kvoten er virkemiddelet for å nå målet. Erfaringsvis klarer ikke jegerne å ta ut hele kvoten, derfor er vi mest opptatt av fellingsmålet, forklarer han.

For mye

Årets felling er imidlertid betraktelig lavere enn i 2012 da det ble satt fellingsrekord. Faktisk er det felt rundt 100 færre dyr i år. Ims forklarer dette med en markant nedgang i Karasjok som er blant de største elgkommunene i Finnmark.

- Her har målet vært å redusere bestanden, men det kan se ut til at man har tatt ut mer enn tiltenkt. Derfor ble fellingsmålet for 2014 redusert fra 220 til 160 dyr. Det ble tatt ut 148 dyr i Karasjok.

Ny plan

Elgkvotene lages utifra en bestandsplan som varer fire år av gangen. Før neste sesong skal det utarbeides en ny plan.

- Denne utarbeides av FeFo i samarbeid med kommuner og jegerforeninger. Her er jaktlagenes tilbakemeldinger og elgobservasjoner svært viktige, sier Ims.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no