7. des
(Illustrasjonsfoto)
 
Fem måneder i fengsel ble til 84 timers samfunnsstraff
Mann fra Kirkenes kom med telefontrusler og bet politibetjent i låret. Det skjedde i løpet av prøvetiden fra en tidligere dom. Men straffen ble mye mildere enn det aktor ba om.

Publisert: 28.okt.2014 12:42
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Kirkenesværingen i 20-årene ble dømt i Øst-Finnmark tingrett for trusler, vold mot politifolk og narkotikabruk. Rettssaken fant sted i forrige uke, over ett år etter forbrytelsene han sto tiltalt for.

På kvelden 13. juni i fjor ringte mannen gjentatte ganger til et kjærestepar med barn. Han hadde vært i krangel med dem tidligere samme dag, og truet på telefonen med å både drepe kvinnen og barnet hennes, og med å hente torpedoer fra Oslo for å ta livet av alle tre.

16. august i fjor dro politiet til kirkenesværingens leilighet etter melding om husbråk. Den ene politibetjenten forsøkte å føre ham ut i politibilen, men mannen forsøkte konstant å skalle etter betjenten. Det førte til at han ble lagt i bakken for å få påsatt håndjern. Da bet han betjenten i låret, slik at betjenten kjente at tennene skrapte på beinet hans, ifølge rettspapirene.

Vel inne i politibilen spyttet mannen fremover i politibilen uten å treffe betjentene. Det var først inne på glattcella at en spyttklyse traff målet. Mannen hadde fått av seg håndjernene, og da en betjent gikk inn for å ordne opp, fikk han dermed enda et punkt på voldstiltalen.

Mild dom

Aktor la opprinnelig frem en påstand om straff på fem måneders fengsel. Dette fodi mannen hadde brutt loven igjen i løpet av prøvetiden etter en tidligere dom. Men dommen ble langt mildere.

Mannen sa seg skyldig i det han ble dømt for, og forklarte selv i retten mye av handlingsforløpet. I det som er blitt en vanlig grunn til strafferabatt i Øst-Finnmark tingrett, hadde mannen også måttet vente lenge på at saken skulle komme opp i retten. I tillegg vurderte retten at prøvetiden ikke skulle ha noe å si, «idet det ikke er tale om lignende forhold og de nye forholdene er begatt ett ar ut i prøvetiden.»

Narko i fengsel

Retten kom fram til at den samlede straffen skulle bli 90 dagers ubetinget fengsel. Men på grunn av at mannen hadde fått orden på rusproblemene og begynt å få livet på rett kjøl, gikk retten over til samfunnsstraff. De henviste der blant annet til faren for at mannen kunne falle tilbake på narkotika om han havnet i fengsel.

Til sammen ble det til 90 timer samfunnsstraff, med seks timers fradrag på grunn av de seks dagene mannen tilbrakte i varetekt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no