6. des
IKKE VANSKELIG: Marie Jahre Wikan har bestandig med seg refleksbånd.
 
Fem refleksløse i mørk tåke
Marie Wikan ser seg lei av at folk går refleksløse i mørket. I tåkehavet tidligere i oktober støtte hun på en nærmest usynlig guttegjeng.

Publisert: 24.okt.2014 13:43
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Marie Jahre Wikan ser seg lei på at folk stadig er dårlige til å bruke refleks. Nå som det fort blir mørkt på ettermiddagene, skal det ikke mye mørke til før man ikke ser folk.

– Når jeg går hjem fra jobb er det enormt med folk som ikke har refleksen på. Det skulle nesten vært pålagt. Vi er jo opplært i mørkekjøringen om hvor farlig det er at bilistene ikke ser oss. Og om man går i svarte klær, skal det bare skumring til før ingen ser deg, sier hun.

Tåkestøkk

Tidligere i oktober fikk hun og moren hennes en støkk da de skulle kjøre til Pasvik.

– Vi kom til krysset ved Parkveien og Egebergsgata. Det var tykk tåke og veldig dårlig sikt, og i det krysset sto en gjeng med fem-seks unggutter. Ingen av dem brukte refleks, forteller hun.

– Om det ikke var en annen bil i motsatt kjøreretning som lyste opp guttene, hadde vi ikke sett dem, sier hun.

Lett

Wikan merker at de som trimmer gjerne er flinke til å bruke refleks, men ellers skorter det. Av ukjent årsak.

– Det er ikke så himla dyrt eller vanskelig! Om refleksvest ikke er tøft nok, finnes det masse produkter man kan bruke i stedet. Man har bare et lite bånd i veska eller i lomma, og tar det rundt armen når det blir mørkt, påpeker Wikan.

Nå er ikke bilistene helt uskyldige heller. Når de først ser fotgjengere, synes Wikan at de godt kunne sakke ned.

– Det finnes en del bilister som ikke tar hensyn. Man trenger ikke kjøre i full fart heller, spesielt der det er trangt i gata, oppfordrer hun.

Viktig på sykkel

Refleksoppfordringene kommer år etter år. I fjor var Asbjørn Wollmann i Norges Automobilforbund (NAF) klar på at refleksbruken er og blir dårlig i Sør-Varanger.
Han påpekte spesielt at folk på rulleski og sykkel måtte få reflekser på seg. Dårlig belysning og en tendens til å gå ut i rullebanen er nemlig ikke en god blanding.
En bilfører som bruker nærlys har bare to sekunder på å reagere om farten er 50 km/t og en refleksløs fotgjenger dukker opp. Med refleks får bilisten ti sekunder på seg, ifølge NAF.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no