16. okt
VISJONER: Leder av Barentssekretariatet, Lars Georg Fordal, og ordfører Rune Rafaelsen synes grensesamarbeidet har kommet langt. Nå vil de enda lenger.
 
Femårsjubileum med store visjoner
Grenseboerbevis for alle finnmarkinger er blant forslagene som kommer fra Barentssekretariatet og ordfører.

Publisert: 21.mai.2017 20:38
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

Barentssekretariatet og kommunen feirer fem år med Grenseboerbevis. Hele Finnmark som grensefri sone er et av forslagene for framtida. Arrangørene mener de har gode argumenter på hånda.
En ekspertkonferanse og en folk-til-folk-fest skal markere at Grenseboerbeviset fyller fem år nå i mai.

Hele finnmark

Utvidelse av grensesonen til å gjelde hele Finnmark, og kanskje hele Nord-Norge, er et av forslagene. Hvordan skal man få Schengen med på dette når en grensesone er på fem kilometer i Schengenavtalen?

– Det kan kalles naivt eller et luftslott, men noen må tørre å drømme. Et sted må det starte. Det var mange som var veldig skeptiske til Grenseboerbeviset, men nå brukes det som eksempel på suksess en rekke steder i Europa, sier leder av Barentssekretariatet, Lars Georg Fordal.

Suksess

Han forteller at det også er fattet stor interesse for forslaget fra EUs ambassade i Moskva, ikke minst fordi man kan vise til fem år med vellykket gjennomføring.

– De kalte det enestående. Ingen andre har fått det til, sier han.

– Det er en suksesshistorie, ikke minst fordi det veldig fort ble normalisert, sier ordfører Rune Rafaelsen.

– Og ordningen er bygget nedenfra og opp. Det er egentlig utrolig hva man kan få til, og derfor skal vi ikke være redd for å prøve å utvide den. Det kommer nok ikke til å bli lett, men vi må få departementene med på dette og tenke framover, sier Rafaelsen.

Stor fest

Andre forslag handler om 72-timers visumfri innreise også for de som reiser på land eller med fly, og visum uten invitasjon for å reise til Murmansk eller Arkhangelsk, slik russerne har i dag.
Den andre delen av feiringen blir en folk-til-folk-fest på Samfundshuset i regi av Ungdomsrådet i Petsjenga og med deltakere fra begge land, mat, underholdning og debatt.

Eksperter

Barentssekretariatet har invitert fylkesordfører Runar Sjåstad, petsjengaordfører Alexandr Morozov, varaordfører Lena Bergeng, generalkonsul Sergej Sjatunovskij-Bjurno og flere eksperter til å diskutere mulige utvidelser av grensesonen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no