20. okt
VIDERE: Cecilie Hansen og Knut Mortensen tar feriesaken til Fylkesmannen. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Ferie-nei til Cecilie for tredje gang
Arbeiderpartiet mener fremdeles at ordførere ikke har krav på ferie, etter at saken kom opp nok en gang i kommunestyret.

Publisert: 12.mai.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Den forrige ordføreren i Sør-Varanger, Cecilie Hansen (Sp), så seg nødt til å hoppe over tre uker og sju enkeltdagers ferie da flyktninger begynte å komme over Storskog i fjor høst.

Men da hun ba om utbetaling av uavviklet ferie, sa et Arbeiderparti-flertallig formannskap nei - og så nei en gang til, i en ankesak i mars.

Nå har Senterpartiet sendt saken til lovlighetskontroll hos Fylkesmannen i Finnmark. Dermed kom den nok en gang tilbake til formannskapet, for å la dem se på den en gang til. Da rikket ikke Arbeiderpartiet seg.

Samme argument

I tidligere formannskap hadde Arbeiderpartiet argumentert med at Hansen hadde fått tre måneders etterlønn, siden hun ikke gikk rett til ny jobb. De hadde også tidligere påpekt at folkevalgte på heltid ikke omfattes av ferieloven.

I denne onsdagens formannskap var det de samme argumentene som gjorde at Arbeiderpartiet stemte imot å gi Hansen godtgjørelsen. Det til tross for at hele opposisjonen både argumenterte og stemte for feriepenger. Høyre og Fremskrittspartiet stemte sammen med Senterpartiet.

Noe nytt kom fram i denne tredje formannskapsbehandlingen. Knut Mortensen i Senterpartiet kunne vise til at Hansens forgjenger i ordførersetet, Linda Randal, hadde fått feriegodtgjørelse da hun sluttet.

Mortensen nevnte også praksis i andre kommuner med å gi godtgjørelse for tapt ferie, deriblant i Karasjok og Porsanger.

Det hjalp imidlertid ikke i Arbeiderpartiets øyne. De fant ingen politisk avgjørelse på Randals feriegodtgjørelse. Det virket som noe administrasjonen hadde gjort uten politikernes innblanding den gangen, og Ap-politikerne mente ikke at det påvirket denne saken.

Lovlighetskontroll

Kommunens eget regelverk for godtgjørelser til folkevalgte går ikke inn på ferie for ordførere. Det er nettopp derfor Senterpartiet tok saken opp politisk, sier Cecilie Hansen.

Nå går saken videre til Fylkesmannen i Finnmark. Der er spørsmålet ikke om Hansen skal få feriepenger, men om kommunen har behandlet saken rett.

- Vi vil ha kontroll på hvordan saken har blitt forberedt. Det vises blant annet ikke til noe reglement i forberedelsene, nevner Knut Mortensen.

- Saken bærer preg av at det ikke har vært riktig saksbehandling, mener Hansen selv. Hun er skuffet over enda et nei, men hun angrer ikke på at hun ikke tok ferien.

- Det var en veldig spesiell situasjon i fjor høst, og en tøff jobb som måtte gjøres. Da kunne jeg ikke lagt meg på en solseng i syden. Jeg ville gjort det samme selv om jeg visste at jeg ikke fikk tilbake feriedagene, sier hun.

- Man vil nok aldri få utbetalt alle timene man bruker som ordfører, men alle har behov for ferie.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no