14. okt
GRAV: Gravstøtte til Åse og Ivar Gaska på Sandnes kirkegård.
 
Festeavgift med tilbakevirkende kraft
Da Elin Madsens svigermor Åse døde i juli 2005 ble det etter svigerfar Ivars ønske reservert en nabo-grav til ham på Sandnes. I desember 2005 døde han. Nå må familien betale festeavgift.

Publisert: 09.okt.2015 14:23
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

– Selvfølgelig kan vi betale og vi vil gjøre det. Det vi reagerer på er at det er gjort vedtak med tilbakevirkende kraft, sier Madsen, som er gift med Arild Gaska fra Kirkenes.

Det er rekkefølgen Madsen og Gaska synes er rar.

– Festeavgift på graver finnes det mange steder. Men det er logikken her som er helt vill, sier de.

Tilbakevirkende

Sør-Varanger menighetsråd innførte festeavgift i 2009, altså fire år etter svigerfar Ivar Gaska døde.

– At vi betaler festeavgift for graver 40 år etter noens død er greit. At det er innført festeavgift for reserverte graver er også OK. Men at det er innført festeavgift på reservert plass, i en grav som allerede er i bruk, det er noe merkelig. Og enda mer merkelig er det når vedtaket er gjort fire år etter at graven er tatt i bruk, sier Madsen.

Hun og mannen er gjort oppmerksom på at de kan klage på vedtaket og det kommer de også til å gjøre.

– Summen på 300 kroner er ikke all verden, men regelen er tussete, sier Madsen.

Sendt ut i 2013

De første fakturaene på festeavgift for graver ble sendt ut i 2013.

– De fakturaene som blir sendt ut gjelder enten betaling for en grav som er over 40 år, eller betaling for et gravsted som er reservert.

Enkeltgraver, urnegraver og den første grav i et dobbelt gravsted er frigrav og altså gratis til 40 år etter siste gravlegging. Etter den tid gis det anledning til å feste graven for ti år om gangen. For å reservere eller feste en grav i et dobbelt gravsted betales det festeavgift fra dag en, skriver kirkeverge Wenche Jessen Dervola i brevet til de som får fakturaen.

I vedtektene for kirkegården kan man lese mer om reglene for feste av grav og urnegrav, sier Jessen Dervola videre.

– l Sør-Varanger sendes det ut faktura fortløpende for de gravene som festes, og i tillegg vil administrasjonen ta for seg et og et gravfelt. Det vil si at fakturaer sendes ut på ulike tidspunkter. Det er viktig at det foreligger oversikt over hvem som er ansvarlig for gravene, slik at de kan få tilbud om å feste graven videre, sier kirkevergen videre.

Oppleves rart

Saksbehandler Elin Magga i Sør-Varanger menighetsråd sier at menigheten har fått henvendelser fra noen som har spørsmål om dette med festeavgift som nå er innført i Sør-Varanger.

– I Sør-Varanger kommune ble disse reglene innført i 2009. Som hovedregel er enkelgraver og urnegraver gratis. Det samme er den første graven i et dobbelt gravsted. Dersom noen gravlegges i en festet grav må det betales avgift, da er det unntak fra regelen om gratis grav. Dør den ene i 2005 og den andre i 2015, så er reglene slik at det skal betales avgift fra 2005. Regningene er for ti år i slengen. Dette med festeavgift er vanlig veldig mange steder i landet, og i oppstartfasen vil nok mange oppleve denne overgangen som rar. Dersom noen har spørsmål om festeavgift er det bare å ta kontakt med menighetskontoret, sier Magga.
Hun understreker at festeavgift er for feste av grav og ikke for stell av grav. Stelleavtaler er noe annet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no