14. okt
FEIRER: Solveig Leinan Hermo feirer sin tur nummer 60 til Russland med å pynte sykkelen med ballonger og ryggsekken med flagg. – Et så godt kultursamarbeid må jo markeres litt spesielt, mener hun.
 
Festlig grensekryssing
Solveig Leinan Hermo fra Stellaris Dansteater i Hammerfest ville gjøre noe spesielt ut av sitt 60. besøk i Russland i kultursamarbeidets navn. Valget falt på ballonger, flagg og sykkel.

Publisert: 11.okt.2017 13:51
Oppdatert: 11.okt.2017 17:36

– Går det an å sykle til Russland? lurte Leinan Hermo. Hun driver Stellaris Dansteater i Hammerfest og er ikke like vant til å se syklende russiske turister i nærområdet som vi som bor nært grensa. Skulle det være noe problem?

– Da prøver vi å gå for sykkel, dette blir artig, ler hun.

Siden 1990

– Jeg tror første gang jeg besøkte Russland var i 1990. Da var Hammerfest og Kola by vennskapskommuner og jeg var med på et av møtene der, forteller hun.

– Da var vi ganske redde og forsiktige når vi skulle krysse grensa og reise inn i det ukjente, ler hun.

Hun driver Stellaris Dansteater i Hammerfest, som er en fri scenisk virksomhet, og dermed i samme familie som Samovarteateret i Kirkenes. Dem har hun også samarbeidet nært med i mange år, og når turen nå skal til Russland igjen, er det naturlig å stikke innom Bente Andersen for å få hjelp og råd. For selv om hun har 59 turer bak seg til Russland, har hun aldri syklet før og trenger råd og tips fra noen på stedet.

Gode venner

– Gjennom Samovarteateret og Finnmark fylkeskommune, Barentssekretariatet, som jo er kjempeviktig for økonomien i slikt samarbeid, og Sør-Varanger kommune har jeg fått mange gode kontakter i Russland. Stellaris har for eksempel egen syerske i Nikel, og der i byen har jeg også i mange år hatt kontakt med Anna Karpova. Hun utviklet dansemiljøet i Nikel og vi møttes på Vaggetem i 1993, på ballongfestival av alle ting, og danset ute på isen. Hun drev med det som ble kalt showballett den gangen og vi fikk god kontakt, forteller Leinan Hermo.

Dansefestival

– Jeg har mange ganger tenkt på hvorfor vi i Norge og Russland er så opptatt av å få det til sammen. Kanskje fordi vi vil det så gjerne. Jeg ser på kultursamarbeidet som en form for fredsarbeid, sier hun.

Nå skal hun til Murmansk for å være med å feire 30 års kultursamarbeid mellom Murmansk og Finnmark, og har ikke noe offisielt oppdrag.

– Jeg skal bare være med, treffe gode venner og jobbe litt med dansefestivalen vår, sier hun.

30-årsjubileum

Finnmark fylkeskommune og Murmansk Oblast feirer denne uka 30 års avtalefestet kultursamarbeid. Det skal foregå med stor kulturkonferanse i Murmansk. 

- Under konferansen vil vi gjennom foredrag og kulturinnslag sette fokus på kulturens betydning for grenseregionalt samarbeid. Idrett, folkehelse og folk-til-folksamabeidet omfattes også av kulturbegrepet, og er temaer som skal drøftes disse dagene, forteller kulturrådgiver i fylkeskommunen, Kirsti Riesto, i en pressemelding.

 
PÅ SYKKEL: Problemfritt i visumkontrollen på norsk side.
PÅ Gjensyn: Solveig Leinan Hermo vinker og setter kursen mot øst.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no