14. okt
 
Fikk aldri forelegg
Arni Bjørn Haraldsson er utlending, men det hindret ham ikke fra gjennom en årrekke å drive tildels utstrakt fiske i Pasvikelva. Noen straff fikk han aldri, selv om myndighetene var fullt klar over virksomheten.

Publisert: 14.aug.2013 16:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

- Med lov skal landet bygges, og ikke med ulov ødes, siterer islendingen fra Frostatingsloven.

Han legger til at lover ikke er til for å straffe folk, men for å få ting til å fungere - og at utdaterte lover nødvendigvis må endres.

Arni Bjørn Haraldsson flyttet til Pasvik i1978, og var en ivrig fisker. Også i næringsøyemed.

- Jeg har til og med fått hjelp av både norsk og sovjetisk politi for å bevege meg over grensen i elva for å lete etter garnene som var over på sovjetisk side. Det var vel i 1989 eller 1990, sier Haraldsson.

Han forteller at han over noen år fisket ganske mye og leverte til Gunnar Kalliainen som da drev fiskemottak på Vaggetem. Også senere fisket han en del i elva, og hadde hyppig kontakt med norske soldater.

- Ja, det er tydelig at jeg er utlending. Men nei. Jeg fikk aldri et forelegg.

Viste ikke pass

Haraldsson forteller at han søkte om å få lov til å ferdes på Pasvikelva etter samme regler som norske borgere da han kom til Sør-Varanger i 1978.

- Tre uker senere fikk jeg et positivt, skriftlig svar. Daværende grensekommissær sa de ikke hadde lov til å gi tillatelse til å fiske, men jeg fikk inntrykk av at de kom til å se gjennom fingrene med det. Etter det har jeg fisket i alle de år, og som sagt har det ofte kommet soldater og pratet. Men de har aldri bedt meg om å vise frem passet mitt.

Haraldsson sier han er glad for at statsadvokaten i lørdagens utgave av Sør-Varanger Avis understreker at straff skal brukes med varsomhet.

- Etter at det sto i avisa om at det var skrevet ut flere forelegg, så ble jeg oppringt av flere pasvikdøler som ba meg stå frem. For dette blir jo ikke riktig, loven må jo i hvert fall praktiseres likt for alle. Det blir jo spesielt at en islending har fått fiske i mange år, mens en russer blir tatt for å fiske en kveld. Selv om det samtidig er sånn at nordiske folk har så mye felles, og har mange felles rettigheter. Jeg har de samme rettigheter som nordmenn bortsett fra at jeg ikke kan stemme i Stortingsvalg. Jeg har til og med blitt valgt inn i kommunestyret, selv om jeg er utlending, påpeker Haraldsson som flyttet fra Sør-Varanger for to år siden.

Enkelt

Haraldsson påpeker at det er ganske enkelt å endre en forskrift.

- Jeg fikk selv endret forskriften om at kun norske statsborgere får fiske i vann lengre bort fra vei enn fem kilometer, den ble endret til at fastboende får fiske. Dersom en lov er feil, så skal den forandres. For eksempel når den har gått ut på dato - slik denne forskriften om at kun norske statsborgere får fiske i Pasvikelva.

Justisdepartementet har vært i kontakt med Miljøverndepartementet om den aktuelle forskriften, og i etterkant har Statsadvokaten i Troms og Finnmark instruert om at utskrivningen av forelegg settes på vent. Det vil si at det lokale politiet har fått beskjed om at det skal opprettes sak dersom noen taes for ulovlig fiske, men utskrivningen av forelegg skal avventes i tilfelle en snarlig forskriftsendring.

På facebook kommer det frem at enkelte mener forskriften om å stenge utlendinger ute fra fiske har sammenheng med regulering av fiskebestanden.

- Jeg har ikke fulgt med på den debatten. Men om en er redd for fiskebestanden, så må en regulere på andre måter. En måte er for eksempel å si at fisket skal skje i følge med en fastboende. Og uansett så tåler bestanden i Pasvik mye. Det burde vært mer fiske der. Det var mer garnfiske i de årene da Gunnar Kalliainen drev og kvaliteten på fisken ble også mye bedre. Så mer fiske er bare av det positive, mener Arni Bjørn Haraldsson.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no