18. okt
AVSLAG: Gunnar Reinholdtsen er skuffet, men ikke overrasket over at klagene på økt utslipp av giftige kjemikalier i Bøkfjorden ble avslått. (Foto: Tor Sandø)
 
Fikk avslag på kjemikalieklagen
- De brukte ett døgn på å gi utslippstillatelse og nesten to år på å behandle klagen. Jeg er skuffet, men slett ikke overrasket, sier leder i Naturvernforbundet, Gunnar Reinholdtsen.

Publisert: 26.apr.2014 14:59
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

Naturvernforbundet i Sør-Varanger, Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden, Sametinget og Villa Arctic klaget i mai og juni 2012 på Klima- og forurensningdirektoratets vedtak. Direktoratet godkjente Sydvaranger gruves søknad om økte utslipp av kjemikaliene polyDADMAC og polyakrylamid til Bøkfjorden.

Skuffet

Nå, nesten to år senere, opprettholder Klima- og miljødepartementet vedtaket og avviser dermed klagene. Gunnar Reinholdtsen i Sør-Varanger Naturvernforbund er ikke overrasket.

- Det var ikke uventet. Klif sa den gangen at deres jobb var å gi utslippstillatelser. De glemmer å vurdere ting opp mot hverandre. Alle avgjørelser fra den kanten går gal vei, det lyttes ikke til advarsler fra fagmiljøer og interesseorganisasjoner. Så jeg er skuffet, men ikke overrasket, sier Reinholdtsen.

Allerede skadet

I avgjørelsen fra departementet står det at «de aktuelle kjemikaliene sannsynligvis ikke er giftige for marine organismer og er heller ikke biotilgjengelige, det vil si at de ikke tas opp i fisk».

- Selv om det i databladet stod noe helt annet, noe vi viste til i klageteksten, sier Reinholdtsen.

Havforskningsinstituttet sa i sin høringsuttalelse i 2012 at det er lite sannsynlig at polyDADMAC vil være akutt giftig for det marine liv i Bøkfjorden ved normale brukskonsentrasjoner, men at det fortsatt mangler dokumentasjon på hva som skjer i sedimentene over tid, i hvilken grad stoffene akkumuleres og om noen av nedbrytingsproduktene kan ha negative miljøkonsekvenser. Fordi PolyDADMAC i utgangspunktet er meget giftig har det potensial for negative miljøeffekter, sa de i sin uttalelse.

Havforskningsinstituttet viste også til undersøkelser gjort av NIVA som viste at økosystemet i Bøkfjorden allerede var sterkt negativt påvirket av utslippene etter at driften i gruva startet igjen.

Økonomi

I avgjørelsen fra Klima- og miljødepartementet heter det også at de skal veie fordeler og ulemper for forurenser og samfunn opp mot hverandre. «Avgjørende for vurderingen blir derfor om de negative miljøkonsekvensene ved økt og fortsatt bruk av polyDADMAC og den økte mengden polyakrylamid kan sies å veies opp av de fordeler Sydvaranger gruve og samfunnet for øvrig får av at bedriften får tillatelse til dette.»

- Ikke tillit

- Det har tatt veldig lang tid å vedta dette. Ett døgn på å gi tillatelsen og nesten to år på avslå klagene. Det inngir ikke tillit til institusjonens objektivitet og fokuserte ivaretakelse av samfunnet og miljøet, sier Gunnar Reinholdtsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no