8. des
Illustrasjonsfoto: Tor Sandø
 
Fikk beredskapsvarsel fra Statnett - men langt unna egne strømproblemer
De lokale strømbruddene som kom torsdag hadde ingen ting å gjøre med stormen i vest. I aller verste fall kunne det blitt rasjonering.

Publisert: 23.nov.2017 15:59
Oppdatert: 24.nov.2017 10:03

OPPDATERT FREDAG 24. NOVEMBER: Statnett melder om at beredskapsvarselet er over, og strømselskapene i nord kan drifte som normalt.

Torsdag formiddag ble flere områder fra Bjørnevatn til Pasvik uten strøm. Rundt klokken to hadde flere fått strømmen tilbake - og rett før klokken halv fire kunne Stein Mathisen i Varanger Kraft fortelle at de hadde fått omdirigert strømmen så den var tilbake de fleste stedene, men at et hytteområde i Manndal fremdeles sto strømløst.

– Vi har funnet feilen, og jobber med å reparere den. Det skal ikke ta så lang tid. Det ser ut som ising er årsaken, sa Mathisen da.

Både Varanger Kraft og andre strømselskap i nord kan imidlertid støte på større problemer på grunn av «Ylva». iFinnmark meldte torsdag at uværet hadde ført til en feil i Nordland, som gjorde at forsyninga til noen områder er svekket.

– Langt unna

Troms Kraft hadde fått problemer allerede torsdag ettermiddag, og varslet at de kunne bli nødt til å rasjonere strøm. Varanger Kraft hadde ikke fått problemer på det tidspunktet, men hadde da fått beredskapsvarsel fra Statnett om at forsyningen kunne bli utkoplet om det gikk skeis.

– Men det er langt til dette fra der vi er nå. Om sannsynligheten for det hadde vært stor, hadde vi vært ti mann i full gang på jobb med å forberede det. Akkurat nå har vi bare økt overvåking, sier han.

Om det skulle skje, er ikke Øst-finnmark helt strømløs.

Egne produksjonsanlegg

– Vi får strømmen vår fra våre egne produksjonsanlegg, fra Finland, fra sentralnettet i Norge, og fra Russland. Om en kritisk strekning i Nordland-området får problemer, kan det påvirke forsyningen vi får fra både Finland og Norge. Da kan vi slite med å sikre strømforsyning overalt, sa Mathisen.

Uværet varer en stund til i vest. Beredskapen til Varanger Kraft går ut på å lede strømmen til de stedene den trengs mest i samfunnet, om det blir for lite til hele området. Varanger Kraft forsyner mesteparten av Øst-Finnmark med strøm, fra Tana og til østspissen både i nord og sør. Om det blir problemer med forsyninga, kan dermed enkelte steder bli uten strøm.

– Nå har vi heldigvis vannkraft fra Pasvik og vindkraft fra Båtsfjord-Berlevåg. Men forbruket er så stort akkurat nå at det ikke holder om den norske og finske forsyningen faller ut, varslet Mathisen torsdag.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
HJELPER: Vindparken ved Berlevåg hjelper på om det skulle bli strømbrudd sørfra.
Foto: B. Riesto/varanger Kraft

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no