21. okt
LEK: Det er artig å leke ute når det er vinter og snø. Treåringene Jenna og Elmeri og toåringen Onni leker sammen med Kaisa Vuolukka og Anita Silenius.
 
Fikk egen barnehage i Näätämö
Da de finske ungene mistet tilbudet sitt i Neiden barnehage, fikk foreldrene Inari kommune til å åpne et tilbud på egen side av grensen.

Publisert: 20.nov.2013 11:55
Oppdatert: 23.okt.2017 11:27

Näätämö Tintit (liten laks) åpnet for litt over en måned siden. Ungene Jenna (3), Elmeri (3) og Onni (2) slipper å kjøre helt til Neiden for å gå i barnehage. Det synes foreldrene deres Jari og Tiina og Juha og Jaana Kekäle er en kjempefin ordning.
– Inari kommune måtte jo gjøre noe. Når Sør-Varanger kommune la ned barnehagen i Neiden, så hadde de vel i realiteten ikke noe annet valg, sier Jari.

Sju-åtte kilometer

De tre barnehageungene bor sju-åtte kilometer fra barnehagen i Näätämö. Når de kjøres til barnehagen om morgenen, så kjører de fire foreldrene deres på jobb, på Nord1-marked sin butikk i gangavstand fra barnehagen.
– Det kunne ikke har vært bedre. Datteren vår, Jenna, mister nok noe av norskundervisningen ved at hun ikke lenger går i Neiden, men sånn er det. Både jeg og Juha er født i Kirkenes og har norsk mor, og det aller meste som snakkes i butikken er norsk, sier Jari.
Og det vil ikke stoppe med Jenna, Elmeri og Onni heller.
– Flere barnefamilier er kommet til i bygda og disse vil ha behov for barnehageplass. Vi er kjempeoptimister og veldig glade for at dette ordnet seg så raskt, sier Jari.

Trives

De tre ungene i Näätämö Tintit stortrives. Det gjør også de to som jobber i barnehagen, Anita Silenius og Kaisa Vuolukka.
– Det går kjempefint. Barnehagen leier lokaler av kommunen og dette fungerer bare så bra. Både inne- og utemiljøet er akkurat som det skal være, sier Silenius.

Faktaboks

Fakta om Smålaksen

  • I september 2012 var det stor optimisme for Smålaksen barnehage, fordi foreldrene til tre barn fra finsk side ønsket seg barnehageplass i Neiden.
  • Inari kommune ble i oktober 2012 invitert til forhandlinger med Sør-Varanger kommune (SVK) om kjøp av plasser i Smålaksen.
  • Inari kommune tilbød 97 500 kroner per plass. SVK forlangte 131 000 kroner.
  • Nye forhandlinger i november 2012 førte heller ikke frem.
  • Smålaksen barnehage fikk ingen søkere til opptaket i 2013, og er dermed midlertidig nedlagt.
 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no