22. okt
KOSTER: Hurtigruten mener de betaler for mye ved en hel del havner rundt om i landet. Det er fremdeles usikkert om Kirkenes er en av dem. (Arkivfoto: Håvard S. Mækelæ)
 
Fikk enda lengre frist til å komme med krav mot Kirkenes
Kirkenes havn sa ja til å utvide foreldelsesfristen ut året.

Publisert: 23.jul.2015 13:31
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Saken mellom Hurtigruten ASA og havner over hele landet har gått siden begynnelsen av 2014.

Tidligere i sommer gikk selskapet ut og truet fem havner med rettssak om de ikke får tilbakebetalt avgifter, etter å ha vunnet fram mot Stranda havnevesen i høyesterett.

Kirkenes havn har foreløpig ikke fått noen rettslige krav mot seg.

Rakk ikke

Hurtigruten ASA har imidlertid bedt om enda en forlengelse av fristen for å komme med stevning.

– Foreldelsesfristen utløper 31. juli 2015. Hurtigruten mener det er hensiktsmessig at det gis ytterligere forlengelse, heller enn at Hurtigruten skal måtte ta ut en stevning før dokumentgjennomgangen er fullført og konklusjoner trukket, skriver selskapet til flere havner, deriblant Kirkenes.

Hurtigruten ASA ber da om en ny frist til 31. desember i år, to år etter at saken begynte.

Havnesjef Eivind Gade-Lundlie forteller at Kirkenes havn har sagt ja til å forlenge fristen ut året.

– Jeg tror det er viktig for Hurtigruten å ha rett praksis i alle sakene. De har sikkert mange havner å jobbe seg igjennom, og vi er ikke tjent med at de forhaster seg, sier han.

– Ikke verst

Kommunikasjonsrådgiver Stein Lillebo i Hurtigruten ASA kan ikke si noe om når de vil være ferdige med vurderingen av Kirkenes, eller andre havner. Han er imidlertid optimistisk angående Kirkenes havn.

– Sør-Varanger er ikke blant de havnene der vi har funnet de største avvikene. Vi håper og har tro på at vi kan komme til enighet utenfor retten, sier han.

Generelt sett ønsker Hurtigruten ASA å løse alle uenigheter utenfor retten, ifølge Lillebo. Det gjelder også de fem havnene som de nå har truet med rettssak om de ikke kommer til enighet.

Forståelse

Fristen har allerede vært forlenget to ganger. Havneforeningen mener at havner som allerede har gitt tilstrekkelig informasjon, bør være forsiktige med å gi enda en forlengelse av fristen.

Kirkenes havn har gitt informasjonen som Hurtigruten har bedt om flere ganger, ifølge Gade-Lundlie. Men havnesjefen har ingen betenkninger med å gi forlengelsen, og han har forståelse for at det har tatt såpass tid.

– De har en stor materie å ta for seg, og vi har lagt opp til samarbeid fra dag én, sier han.

Gade-Lundlie frykter ikke rettssak. Han har ikke lagt opp noen tanker om hvordan en eventuell rettssak vil gå, om det går den veien.

– Det vil være å ta sorgene på forskudd, mener han.

Hurtigruten mot havnene

  • Det var i januar 2014 at havner rundt om i landet fikk beskjed om at Hurtigruten ASA ikke ville betale anløpsavgifter eller havneavgifter, før de hadde fått bevist at de ikke hadde betalt for mye.
  • Havnene fikk krav om tilbakebetaling av avgiftene for 2011, 2012 og 2013, om de ikke kunne gi fullstendig informasjon om hva avgiftene gikk til. Siden da har selskapet jobbet med å innhente og vurdere informasjon fra havnene.
  • Kravet til alle havnene ble sendt ut på grunnlag av at Hurtigruten ASA vant en sak mot Stranda havnevesen. Der hadde havnevesenet tatt betalt for at et annet selskap fraktet passasjerer fra Hurtigruten inn til havna mens skipene lå utenfor.
  • Stranda anket saken, og tidligere i sommer vant Hurtigruten ASA frem i høyesterett. Havneforeningen har imidlertid uttalt at Stranda-saken er en annerledes situasjon enn ved de fleste andre havnene, der skipene legger direkte til kai.
  • Hurtigruten ASA har sendt krav om tilbakebetaling til fem havner som de mener har tatt for mye avgifter. Bodø, Stamsund, Risøyhamn, Finnsnes og Tromsø er varslet om rettssak om de ikke kommer til enighet med selskapet.
 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no