21. okt
SÆD: Forskerne får dråpen med sæd de trenger til forskningen sin. (Alle foto: Tor Sandø).
 
Fikk endelig tak i løvsangersæd
Forskerne måtte jobbe hardt for å fange løvsangere for å få de nødvendige dråpene med sæd. Nå sendes prøvene til Tyskland.

Publisert: 03.jun.2014 15:29
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Men til slutt lyktes forsker Oddmund Kleven ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) og instituttleder Geir Rudolfsen ved Universitetet i Tromsø. De to er i disse dager i Sør-Varanger og Tana for å samle sæd fra løvsangere.

Tungmetaller

NINA ønsker å finne ut om tungmetallforurensningen fra Nikel påvirker fuglenes reproduksjon. Prosjektet startet i forfjor og fortsatte i fjor.

- Det vi samler inn sendes til Tyskland. I løpet av året vil vi få mye av svaret som vi leter etter. Nemlig om forurensningen påvirker reproduksjonen til fuglene i området, sier Rudolfsen.

Instituttlederen har erfaring fra forskning i Tsjernobyl. Her ble det forsket på flere arter.

- Konklusjonen her var at dette rammet de ulike artene ulikt, sier Rudolfsen.

- Nå får vi såpass mye data fra tre år at vi vil ha nok til å kunne konkludere, sier Kleven som fredag oppholdt seg i Trangsund på Bjørnsundveien i Pasvik.

Nøster

Fredag tok det for forskerne overraskende lang tid før de greide å fange en fugl i nettet. Forskerne er spesielt ute etter spurvefugler som, kjøttmeis, svart/hvit fluesnapper og løvsanger.

- Kjøttmeis er såkalt fokusart for oss, men de foregående årene har det vært løvsanger vi har fokusert på.

Sæden blir sanket fra små nøster som spurvefuglene har på kroppen.

- Det vet vi ikke. Det vi undersøker er om det er abnormale spermier hos disse fuglene som kan spores tilbake til forurensningen i nærheten.

Rudolfsen og Kleven lykkes imidlertid til slutt. Fuglene ble lokket med løvsanger-piping på mobiltelefonen. Til slutt gikk en liten løvsanger gikk i nettet.

- Løvsangerne liker ikke disse lydene av hannene. De er redde for utroskap, sier Rudolfsen.

Masserer

For å få ut sæd-dråpen de trenger, så trengs det massasje. Den lille skapningen på 10,2 gram ligger i håndflaten på Kleven, mens han ytterst varsomt og skånsomt begynner å massere fuglen. Etter 20 sekunder kommer dråpen til syne.

- Dette er ikke så veldig ulikt hvordan det er hos oss mannfolk det, sier Rudolfsen og ler.

- Vi har en del kvalitative mål å gå etter for den spermien vi finner. Svømmehastighet og svømmeevne for å nevne to. Dette er viktig forskning. Finland har god forskning på virkningene av dyrelivet ved smelteverkene, mens vi er gode på det reproduktive. Dette gjør vi med spesiell lisens fra Miljødirektoratet og har også unntak i viltloven for vitenskapelig øyemed. Husk at når løvsangerne kommer fra Afrika er de ofte utmattede. Da gjelder det at maten de spiser ikke er forurenset. Dette er et kjempeinteressant prosjekt som vi har store forventninger til, sier Rudolfsen.

Bioforsk gjorde denne uke rekordmålinger av forurensning fra Nikel.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no