20. okt
KLARE: Camilla Stensvik Sivertsen og Maiken Jerijærvi Johansen er godt fornøyde med enden på utdanninga etter to års kjøring i gruveanlegget. Nå kan det hende de også får kjøre denne skrapemaskinen. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Fikk fagbrev og fast jobb
Camilla Stensvik Sivertsen og Maiken Jerijærvi Johansen har fått fagbrev i noe som ikke akkurat er det mest stereotypiske jenteyrket. Nå har de fast jobb i gruva.

Publisert: 30.aug.2013 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Onsdag fikk to 20-årige jenter og to gutter fagbrev i maskinføreryrket. Med det hadde de gjennomført en todagers praksistest, en tidligere teoriprøve, og ikke minst en to år lang lærlingetid hos Sydvaranger Gruve.

Og de to jentene blir der. For fredag hadde de også fått fast jobb, etter et kjapt arbeidsintervju hver.

- Hele familien synes det er rart at minstejenta i slekta er maskinfører, sier Camilla Stensvik Sivertsen med et smil. Men man trenger ikke den største fysikken for å være maskinfører.

Camilla og Maiken Jerijærvi Johansen skal nå kjøre alt fra hjullastere til gravere på gruveområdet. Det blir ikke så stor forskjell fra jobben de har gjort som lærlinger, med et par unntak. En av de større forskjellene er betalingen: Med fagbrev i baklomma har de mer lønn.

- Det er en lettelse at jeg nå har gjort noe så jeg berger meg resten av livet, sier Camilla.

Få damer

Gruvene og maskinføreryrket er ikke akkurat overbelastet med damer. Opplæringsansvarlig Trond Endresen på Sydvaranger forteller at bare omtrent fire prosent av de som jobber i gruva er kvinner.

Selskapet har absolutt ingenting imot å få flere kvinner, og behandler dem på lik linje med menn i arbeidssøkerprosessen. Endresen har merket seg at de kvinnelige maskinførerne gjerne er tryggere.

- Skadefrekvensen på maskinene går ned når det er kvinner som kjører dem, sier han.

Noen spesiell rekrutteringskampanje har det likevel ikke vært.

Guttejente

- Man er jo litt guttejente når man jobber her, sier Camilla. Hun har vokst opp med nesten bare gutter i Neiden, og hun har alltid likt maskiner. Hun hadde egentlig lyst til å bli røykdykker på sjøfartøy.

- Men jeg fikk ikke lov av pappa. Han vet hvor farlig det er, sier hun. Da gikk veien mot andre typer maskiner, og maskinføreryrket er et hun er fornøyd med.

Maiken er ikke helt sikker på hvorfor hun gikk den veien, men hun hadde ikke så lyst til å gå allmennfag. Og det er kanskje ikke enden på hennes utdanningsvei.

- Jeg kan gå videre på ingeniørutdanning etter hvert. Jeg har tenkt litt på det, men har ikke bestemt meg, sier hun. I mellomtiden er hun godt fornøyd med å ha fullført fagbrevet og fått seg jobb.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no