11. des
BELØNNING: Silje Kildemo fikk T-skjorte av ordfører Cecilie Hansen og frisklivssentral-leder Kjerstin Møllebakken. Det er hun godt fornøyd med, men treningen er belønning nok i seg selv.
 
Fikk livet forandret med trening
Silje Kildemo gikk fra stillesitting til å trene daglig. Det takker hun både Frisklivssentralen og egne motivasjonstriks for.

Publisert: 12.aug.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Tirsdag var Silje Kildemo på rådhuset for å hente ei spesiell T-skjorte.

Hun er nemlig den første som har nådd fem av de såkalte fotturperlene i Sør-Varanger i sommer, og dermed den første som fikk ei slik skjorte.

Silje var såpass tidlig ute at skjortene ikke en gang var ferdigtrykket. Hun tok likegodt de fem turene på fem dager. For hun har fått livet forandret av trening.

Den driftige damen hadde ikke trent så mye de siste årene, og slet med muskel- og skjelettplager.

– Det var nok litt mye stillesitting, litt mye TV-titting, sier hun.

Legen skrev henne inn på behandling på frisklivssentralen i Sør-Varanger. Det ble til et ti ukers treningsopplegg, med noe attåt.

– Jeg har lært flere metoder av Kjerstin, forteller hun.

Kjerstin Møllebakken styrer frisklivssentralen, som er basert på å forebygge de verste plagene igjennom trening, fremfor å måtte behandle dem medisinsk når de blir verre.

Venneavtale

Frisklivssentralen var en stor del av motivasjonsskaperen, men ikke den eneste. Silje inngikk en avtale med noen venner, der de skulle trene og sende snapchat-bilder av det til hverandre hver dag.

– Vi begynte med 14 dager, men så gjorde vi det til 100 dager, forteller hun.

Etter hvert kom også lysten til å trene. Den kjente hun sige på etter rundt femti dager med daglig trening.

– Jeg tenker på det Hammer sa, om at man bruker lengst tid på å motivere seg til treningen. Nå vet jeg at jeg skal trene hver dag, og jeg gleder meg til det. Jeg planlegger hver dag hva jeg skal gjøre og hvor jeg skal dra, forteller hun.

Den gleden har vart. Nå er hun og venninnene på over 140 dager med daglig trim. Det går uansett om det er jobb eller ikke. På dager der hun ikke har tid til annet, har hun også tredemølle i kjelleren.

Bedre form

Siljes plager har blitt bedre etter treningen.

– Nå har jeg bare litt betennelse i hofta, sier hun. Det er et resultat av overtrening. Men det er ikke noe hun bekymrer seg for.

– Man får jo trent andre muskelgrupper. Det er alltids noe man kan trene, sier hun. Hun nevner både sykling og styrketrening, og hun vurderer å begynne med bryting igjen.

Selvfølgelig fører jo trening også til bedre form generelt. Silje merket det fort.

– Jeg slet skikkelig med intervalltrening på tredemølla i begynnelsen. Etter noen turer med hard intervalløping i bakke, var det plutselig mye lettere, sier hun.

Silje ser ikke bort ifra at hun kunne tatt de fem perleturene på fem dager i tiden før hun begynte å trene. De er ikke så harde.

– Jeg har gått til Øretoppen hvert år. Men da jeg kom hjem denne gangen, måtte jeg si til gubben at jeg ikke var sliten, slik jeg har pleid å være etter en slik tur. Jeg kunne gått meg en tur rundt Hesseng etterpå, uten problemer, og hadde ikke gangsperre dagen etter, sier hun.

Roser arbeidsgivere

Frisklivsleder Kjerstin Møllebakken er glad for at opplegget fungerer. Hun roser også arbeidsgivere for at de tar det på alvor. Siljes arbeidsgiver ga henne fri de timene hun trengte til å følge frisklivstreningen.

– Heldigvis ser lederen min helsegevinsten med å drive forebygging, sier hun.

Tidligere neste år

Fotturperleordningen er i gang for første gang i Sør-Varanger kommune i år. Dermed var de litt sent ute, og turbeskrivelsene og målpunktene kom opp først i juli.

Til neste år varsler Kjerstin Møllebakken i Frisklivssentralen at fotturperlene kommer i gang allerede i mai.

– Konseptet er at de skal være aktive fra mai til september. Neste år er vi klar til start når snøen letter, sier hun.
Da kan det også være litt forskjellige turperler å gå ut til.

– Vi evaluerer det hele når vi er ferdige med denne sesongen, sier hun.

De såkalte fotturperlene er en satsing fra Sør-Varanger kommune i samarbeid med Frisklivssentralen, Frivillighetssentralen, Turlaget og Sør-Varanger jeger- og fiskerforening.

Både Møllebakken og ordfører Cecilie Hansen er veldig fornøyde med aktiviteten så langt.

– Responsen er stor, og vi ser at både barn, voksne og til dels godt voksne går, sier Møllebakken.

Alle får etter fem

Tirsdag fikk Silje Kildemo sin belønning for aktiviteten, i form av T-skjorteoverrekkelse og en liten seremoni med ordfører og frisklivssentralleder Kjerstin Møllebakken.

Den samme typen T-skjorte vanker til alle som tar fem av fotturperlene.

– Jeg leste om det på Facebook mens jeg var på ferie i Thailand. Med en gang jeg kom tilbake for et par uker siden, begynte jeg å gå, og tok én per dag, sier hun.

Silje er selv begeistret for ordningen.

– Man får sett så mye mer av kommunen! Jeg har kjørt forbi Neiden så mange ganger, men jeg har aldri tenkt på å gå der, sier hun. Det samme gjelder Kristofjell i nærheten av hytta, og Bjørnsundhøyden rett ved der hun vokste opp.

Det er totalt ti fotturperler som er satt opp i Sør-Varanger kommune, med forskjellig lengde og vanskelighetsgrad. Når man når fem, vanker det T-skjorte. Når man ti, får man en termokopp.

Silje har selv nådd sju fotturperler idet SVA snakker med henne, og er bestemt på å ta alle ti. Et par andre har vært innom åtte allerede.

De to siste er litt mer utfordrende å nå: Skogerøytoppen og Brastind. De når man bare ved å først ta en båttur. Heldigvis arrangerer Turlaget turer dit, så det er ikke umulig uten egen båt.

For de padleglade finnes det også 15 padleperler rundt om i kommunen, satt opp av Turlaget.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no