10. des
TO ÅR: Det er makstida midlertidige brakker egentlig får stå. Brakkeriggen i Verksbakken har stått seks års tid på overtid.Foto: Håvard S. Mækelæ
 
Fikk nei til å omgå utleieforbud
Riggene i Verksbakken som har stått på disp i flere år, står tomme nå. Men de er helt nødvendige for Sydvaranger, ifølge daglig leder Audun Celius i Tschudi.

Publisert: 02.okt.2017 12:18
Oppdatert: 03.okt.2017 09:43

Tschudi Kirkenes har hatt boligrigger stående i Verksbakken helt siden 2008, i forbindelse med oppstart av det som da var nye Sydvaranger.

I ettertid har riggene blitt brukt til å innlosjere innleid personale når det skal gjøres vedlikehold eller oppgraderinger på verket. Slik blir det også i nye Sydvaranger, selv om det er et stykke unna.

I den nyligste kommuneavgjørelsen har Tschudi fått beholde riggen fram til 1. januar 2019 – med betingelse om at de ikke leier ut riggene eller bruker dem som permanente boliger for sine ansatte. I en søknad nå i september viste Tschudi imidlertid til at de har fått flere forespørsler om utleie.

– Vi har økende antall forespørsler. Bakgrunnen for alle er at det ikke finnes tilgjengelig kapasitet i Kirkenes, skriver daglig leder Audun Celius i søknaden.

Snøhotellet

Tschudi vil dermed leie ut riggen til 30 sesongansatte på Kirkenes Snowhotel og til riggarbeidere på Kimek. Snøhotellet har ikke tilgang på stedet de brukte forrige sesong.

Kommunens utvalg for plan og samferdsel er imidlertid ikke klare for noe slikt. Rådmannen kom ikke med noen innstilling i behandlingen, men påpekte at flere kommersielle utleie- og overnattingsaktører har reagert ved tidligere utleieforsøk av riggene.

Dessuten har riggene forlengs overgått kommunens forskrift om at slike rigger ikke skal være satt opp lengre enn to år.

Planutvalget endte med å avslå søknaden. Dermed får Tschudi fortsatt bare ha Sydvaranger-arbeidere i riggene.

Det er ingen katastrofe for Tschudi, ifølge Celius.

– Vi tenkte vi skulle være avhjelpelig, siden hotellene i byen stadig er overfylt. Men politikerne har sagt nei, og da respekterer vi det, sier han.

– Nødvendige rigger

Sør-Varanger kommune har avslått søknad om permanent tillatelse for riggene i Verksbakken. Dermed må Tschudi få enda en midlertidig tillatelse om de skal beholde dem i 2019.

Celius kan ikke si nøyaktig når Sydvaranger selv vil trenge riggene igjen. Han er imidlertid klar på at brakkeriggene er nødvendige for Sydvaranger.

– Uten brakkene kan vi ikke ha drift. Sånn er det. Når vi for eksempel har vedlikeholdsstans i verket, er det 120 innleide mann her. Om de ikke kan innlosjeres et sted, går det ikke. Jeg kan ikke tenke meg at politikerne sier nei til å beholde dem. Kimek har jo fått ha riggene sine, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no