15. okt
SLØYING: Kristoffer Enoksen fikk prøve seg på å sløye laksen som gutta hadde dratt opp, guidet av Eilif Hansen. (Foto: Jan F. Skogan)
 
Fikk smaken på sjølaksefisket
Forgubbingen av sjølaksefiskeryrket fortsetter, ifølge Frank Emil Trasti. Men det skal ikke hindre ungdommen fra å lære om kulturen. Tirsdag møtte Tårnet ungdomsskole opp på båt.

Publisert: 05.jun.2015 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

Visste du at man kan se i munnen på en laks for å se om den er en rømt oppdrettslaks? Eller at fisken er syk om milten er unaturlig stor? Eller hva som er den riktige fargen på en spiselig lakselever? Hva med forskjellen på kilenot og kilegarn, eller hvor man finner vinkelblåsa?

Det vet kanskje ungdomsskoleelevene i Jarfjord bedre enn mange andre. Tirsdag morgen dro to grupper ungdomsskoleelever fra Tårnet skole ut på havet for å sjekke garnet til sjølaksefisker Frank Emil Trasti. De kom tilbake med to store laks, én for hver gruppe. Og stadig mer erfaring om det tradisjonelle fisket, som er på gyngende grunn i dag.

Som kjent er sjølaksefiskerne langt fra fornøyde med forholdene i dag, da de kun får fiske tolv dager totalt i løpet av sommeren.

- Det ser mørkt ut for yrket, med forgubbingen vi ser, mener Frank Emil og de andre i Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag, som stod for temadagen på skolen i Jarfjord. Han viser til store investeringssummer for å komme seg inn i et yrke som er lite lønnsomt.

- Jeg tviler på at vi klarer å rekruttere ungdommer til sjølaksefiske nå. Men det er verdt å opplyse ungdommen om hvordan det fungerer, mener han.

Fristet

Etter å ha vært ute på havet, og fått gjennomgått mangt av utstyr og metoder, var i alle fall en del av elevene fristet til å fiske mer.

- Det var artig, mente blant andre Kristoffer Enoksen. Han, Håvar Pedersen og Sebastian Borthen Mikkola la ut kjapt om reparering og typer av garn, og om gjenkjenning av laksetyper. Og ikke minst: Alle er klare på at de spiser mye laks.

- Det er den beste fisken.

Gutta tror nok de ville hevet seg på sjølaksefiske om det var mulig å gjøre et levebrød ut av det, ut fra erfaringene denne dagen.

Lærdom

Selvfølgelig var sløying av fiskene en del av det, men det var ikke så veldig vanskelig for ungdomsskoleelever i Finnmark: De fleste har gjort slikt før.

Litt mer prekært var kanskje sikkerheten. I dag har man langt flere mekaniske hjelpemidler enn de gamle dagers fiskere, og alle båter kjøpt i Norge skal være sikre. Men det betyr ikke at man kan gjøre som man vil på sjøen. En god del av kursingen dreide seg om øsekar og tette kanner, om lavt tyngdepunkt i båten, og om å oppføre seg riktig.

- Spesielt her i fjordstrøkene kan det bli en trakteffekt når vinden kommer. Så selv om det er stille og fint når man går ut, kan det bli to meters bølger på et kvarter, påpekte Frank.

Veiekonkurranse

Litt konkurranse skulle det også være. Først en veiekonkurranse, der alle elevene gjettet på vekta til en ferdigsløyd laks, så en quiz om det de hadde lært.

Laksen de gjettet på viste seg å være 5,1 kilo tung. Der kom faktisk en av elevene nærmere enn Frank selv, da hun gjettet på fem kilo. Frank trodde den bare ville være 4,2.

- Da er det en feit fisk. Ypperlig til røyking, kommenterte han.

- Men bedre til spekking, kom en kommentar fra siden.

Og laksene spekkes nok, skal man spørre Frank. Til høsten er det mulig at elevene får stifte bekjentskap med akkurat de samme laksene, da ferdigspekket og preparert. Da kommer nemlig Frank tilbake til skolen for å fortelle mer om sjølaksefisket.

Bugøynes neste

Dette er tredje gangen Frank har stilt opp med kurset, sammen med kona og andre styremedlemmer i sjølaksefiskarlaget. Foreningen satser på å gjøre det til et fast opplegg, i samarbeid med skolene på Tårnet og Bugøynes. Denne gangen stilte styremedlemmene Eilif Hansen, Ørnulf Abrahamsen og Friedel Vonka som instruktører sammen med Trasti.

- Vi prøver å arrangere dette hvert tredje år på hvert av de to skolestedene, for å møte på en ny ungdomsskolegjeng, fortalte han da SVA snakket med ham på Tårnet. Neste år er han tilbake i Bugøynes, der han var for et par år siden.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no